Bocan-Harčenko

Rusija protiv Schmidta: Više pozornosti posvetiti Hrvatima u BiH

Ruski veleposlanik je rekao kako na dnevnom redu PIC-a, koji se mora sastati po tom pitanju, treba biti zatvaranje funkcije visokog predstavnika, a ne imenovanje novog.
Vijesti / Politika | 10. 02. 2021. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija ne odobrava pokušaje imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, jer to nije u skladu sa stavom odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i planom o zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR), rekao je ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Rekao je kako ne vidi mogućnost za postizanje neophodnog konsenzusa u PIC-u o pitanju visokog predstavnika, te podsjeća kako imenovanje visokog predstavnika nije moguće ni bez odluke i potvrde u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ruski veleposlanik je rekao kako na dnevnom redu PIC-a, koji se mora sastati po tom pitanju, treba biti zatvaranje funkcije visokog predstavnika, a ne imenovanje novog.

Ocijenio je kako bi imenovanje novog visokog predstavnika pokazalo da međunarodna zajednica potpuno mijenja svoj stav i da se vraća na ono što je bilo mnogo godina prije, prenijela je Srna.

Bocan-Harčenko je istaknuo kako je funkcija visokog predstavnika u BiH bila veoma važna na početku primjene Daytonskog sporazuma, ali da to odavno pripada povijesti, jer je sada situacija apsolutno drugačija.

"Funkcija visokog predstavnika apsolutno ne znači ništa i on nije u stanju da iskoristi `bonnske ovlasti` u realnom životu, nema utjecaja i nitko ga ne uzima u obzir", rekao je ruski veleposlanik za Tanjug.

Dodao je kako smatra da sadašnji trenutak zahtijeva predaju svih ovlasti entitetima u BiH i da je prihvatljiva prijateljska pomoć međunarodne zajednice, ali ni u kom slučaju nametanje i onemogućavanje BiH da bude samostalna zemlja.

Na pitanje je li Moskva konsultirana u vezi s najavama da je kandidat za nasljednika Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika njemački političar Christian Schmidt, Bocan-Harčenko je rekao kako je riječ o pokušaju da se "pravi politika koju Zapad smatra prihvatljivom", ali da za Rusiju to nije prihvatljivo.

"Ako oni (Njemačka) nude svog kandidata, vjerojatno smatraju da će on na najbolji način vršiti funkciju visokog predstavnika i da će biti više pritisaka u korist takozvane `najbolje funkcionalnosti` BiH, kako kažu na Zapadu. Ali, u stvari misle na centralizaciju BiH, a prije svega na oduzimanje punomoćja Republici Srpskoj", rekao je ruski veleposlanik.

Dodao je kako realnost pokazuje da je neusporedivo više otvorenih problema i manjka efikasnosti u Federaciji BiH i da Zapad više pažnje treba posvetiti situaciji u tom entitetu i odgovori na zahtjeve hrvatskog naroda koji je nezadovoljan položajem u BiH.

Bocan-Harčenko je istaknuo da se stvara veoma teška situacija, ali gledajući sa strane da mu je teško da razumije što bilo tko da je na mjestu visokog predstavnika, čak i s političkim i državničkim iskustvom i ugledom, može učiniti u realnom životu, a ne samo na papiru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close