Izbor gradonačelnika

OHR briše glasovanje u Mostaru?!

U prošli je petak održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća koju su pratile brojne nedoumice a jedna je od njih bila i glasovanje za gradonačelnika.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2021. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Konsultacije su u tijeku, sigurno ćemo reagirati", kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko za N1 komentirajući prvi krug izbora za gradonačelnika u Mostaru.

Naime, u prošli je petak održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća koju su pratile brojne nedoumice a jedna je od njih bila i glasovanje za gradonačelnika.

Sjednica je prekinuta prije drugog kruga glasanja o izboru gradonačelnika nakon što su vijećnici Koalicije za Mostar, okupljene oko Stranke demokratske akcije (SDA), napustili sjednicu te tražili da ona bude prekinuta, dok su se vijećnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) protivili tome.

U drugi krug za izbor prvog čovjeka Mostara ušli su Mario Kordić i Zlatko Guzin.

S obzirom na da nijedan od predloženih kandidata u prvom krugu glasanja nije dobio potreban broj glasova, prelazi se u drugi u koji su ušli Kordić i Guzin.

Nakon izbora 2008. godine gradonačelnik Mostara neuspješno se birao gotovo godinu dana, a konačno izabran tek natpolovičnim brojem glasova i intervencijom visokog predstavnika Valentina Inzka koji je odlučio da vijećnici mogu glasati tajno.

Naime, član 36. stav (1) Statuta Grada Mostara navodi da su “izbori u Gradskom vijeću tajni, ukoliko statutom nije drugačije definirano”.

Kakva će i da li će biti odluke OHR-a biti, ostaje da se vidi prije srijede kada je zakazana nova sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close