Gerškovič je optužen

Rusija optužila novinara Wall Street Journala za špijunažu

SAD je zatražio od Rusije da pusti Gerškoviča na slobodu i ocijenio optužbe za špijunažu smiješnima.
Vijesti / Politika | 07. 04. 2023. u 19:23

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istražitelji ruske Savezne sigurnosne službe (FSB) formalno su optužili Evana Gerškoviča za špijunažu, ali novinar Wall Street Journala zanijekao je optužbe tvrdeći da je u Rusiji radio kao novinar, izvijestile su u petak ruske novinske agencije.

Ruski FSB, nasljednik sovjetskog KGB-a, objavio je 30. ožujka da je uhitio Gerškoviča (31) u Jekaterinburgu, gradu u podnožju Urala, i da ga sumnjiči za špijunažu zbog prikupljanja državnih tajni o vojno-industrijskom kompleksu. Za to mu prijeti do 20 godina zatvora, prenosi Hina.

"Gerškovič je optužen", rekao je izvor, a prenio Interfax.

TASS je izvijestio da je FSB optužio Gerškoviča za špijunažu za SAD i da je on to zanijekao.

"On je kategorički zanijekao sve optužbe i rekao da se u Rusiji bavio novinarstvom", rekao je neimenovani izvor za TASS.

Gerškovič je prvi američki novinar pritvoren u Rusiji pod optužbama za špijunažu od Hladnog rata.

Wall Street Journal je zanijekao da se Gerškovič bavio špijunažom i zatražio je da ga se odmah pusti na slobodu.

Kremlj je objavio da se Gerškovič bavio špijunažom "pod krinkom" novinarstva. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je SAD-u da je Gerškovič bio uhvaćen na djelu dok je pokušavao doznati neke tajne.

SAD je zatražio od Rusije da pusti Gerškoviča na slobodu i ocijenio optužbe za špijunažu smiješnima.

Njegovo puštanje na slobodu zatražio je i američki predsjednik Joe Biden.

Ruski predsjednik Vladimir Putin još nije javno komentirao ovaj slučaj.

Gerškovič je rođen u obitelji sovjetskih emigranata, a odrastao je u New Jerseyju. U Moskvu se doselio potkraj 2017. kako bi radio za Moscow Times nakon čega je radio za AFP.

Kada je Rusija pokrenula "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini u veljači 2022., bio je u Londonu i trebao se vratiti u Rusiju kako bi se pridružio moskovskom uredu Wall Street Journala. Odlučeno je da će živjeti u Londonu i često putovati u Rusiju na zadatke kao dopisnik akreditiran pri ministarstvu vanjskih poslova.

Slučaj se dogodio nakon što je u prosincu razmijenjena američka košarkašica Brittney Griner, koja je bila u zatvoru u Rusiji, za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, zatvorenika u SAD-u. Griner je u Rusiji dobila devet godina zatvora zbog posjedovanja droge.

SAD optužuje Moskvu da proizvoljno uhićuje Amerikance kako bi ih zamijenila za Ruse koji se nalaze u američkim zatvorima.

Kremlj: Curenje dokumenta pokazuje američku uključenost u rat u Ukrajini

Kremlj je u petak rekao da curenje povjerljivih dokumenata s pojedinostima planova SAD-a i NATO-a za pomoć Ukrajini pokazuju uključenost Washingtona u rat u toj državi.

New York Times je prenio riječi dužnosnika vlade Joea Bidena da su procurili tajni dokumenti s planovima osnaživanja ukrajinske vojske uoči planirane ofenzive protiv ruskih trupa.

Američki medij piše kako Pentagon istražuje tko stoji iza curenja te da vojni analitičari smatraju da su dijelovi izmijenjeni kako bi se smanjile američke procjene poginulih Rusa i povećale one poginulih Ukrajinaca.

"Nemamo ni najmanju sumnju oko izravne ili neizravne uključenosti SAD-a i NATO-a u sukob između Rusije i Ukrajine", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za CNN, komentirajući te dokumente koje je Kijev nazvao lažnima.

Peskov tvrdi da SAD i NATO sve snažnije sudjeluju u sukobu. "Pratimo taj proces. To, naravno, komplicira sve, no ne može imati utjecaj na konačni rezultat specijalne operacije", rekao je, koristeći terminologiju Kremlja za rusku invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinski dužnosnik Mihajlo Podoljak ranije u petak priopćio je da dokumenti koji kruže Telegramom sadrže "vrlo veliku količinu izmišljenih informacija".

"Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruskih obavještajaca. I ništa više", rekao je Podoljak u pisanoj izjavi.

Kopirati
Drag cursor here to close