Prebrojavanje

RS: Svi uvjereni u pobjedu

Ivanić posebno vodi u gradskom području, a Dodik u dijelu seoskog područja
Vijesti / Politika | 07. 10. 2018. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da, po osnovu obrađenih podataka s 53 biračka mjesta, vodi kandidat Savaza za pobjedu za člana Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić.

Kako je naveo, Ivanić vodi s 54,6 posto ispred kandidata SNSD-a Milorada Dodika koji ima 44,1 posto.

Borenović kaže da Ivanić posebno vodi u gradskom području, a Dodik u dijelu seoskog područja, prenosi Fena.

''Veoma je važno da je izlaznost u RS značajno veća nego prije četiri godine, a posebno nas raduje da je veća u Banjoj Luci, gdje je izašlo 60,42 posto birača, što pokazuje pozitivan trend izlaznosti ljudi iz gradske sredine, koja se odlučila da podrži Ivanića. I ne sumnjamo u pobjedu i kandidata Savaza za pobjedu Vukote Govedarice'', rekao je Borenović večeras u obraćanju novinarima.

U Banjoj Luci je za ove opće izbore registrirano je ukupno 191.175 birača, koji su glasovali na 270 biračkih mjesta.

SNSD: Dodik vodi

Na osnovu 20 posto obrađenih glasačkih mjesta u Republici Srpskoj, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je iznad 58 posto glasova birača, izjavio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

"Vjerujemo da će taj trend biti nastavljen i da će predsjednik Dodik veoma brzo proglasiti pobjedu", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Izbornom  stožeru SNSD-a u Banjaluci, javlja Srna.

SDS uvjeren u pobjedu Govedarice

Šef Izbornog stožera SDS-a Milan Miličević uvjeren je u pobjedu kandidata Saveza za pobjedu na predsjednika RS-a Vukote Govedarice i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Po podacima ove stranke, izlaznost građana u RS-u na današnjim općim izborima je oko 55 posto, a u Banja Luci čak dostiže i 60 procenata.

''To je i bio naš cilj tijekom kampanje, jer smatramo da povećana izlaznost, posebno u Banjoj Luci, a i širom RS, govori o raspoloženju biračkog tijela, koje ide u pravcu promjena'', kazao je Miličević.

U nekim od većih centara, poput Bijeljine, Doboja, sarajevske regije, kako kaže, Savez za pobjedu očekujemo dobre rezultate, ali s punim optimizmom i u banjalučkog regiji.

Miličević je rekao da su prijavili i određene nepravilnosti na današnjim izborima, ali da se radi o manjim ekscesima.

Duraković:  Pozitivni trendovi sa birališta

Kandidat za potpredsjednika Republike Srpske Ćamil Duraković objavio je da posljednji trendovi pokazuju da njegova neovisna kandidatura ima prednost u odnosu na rezultate ostalih kandidata.  

''Prvi rezultati upućuju da postoje trendovi koji prate naš rezultat. Pozivam članove naših biračkih odbora da ostanu u punoj spremi, te da ne dozvole izborne malverzacije i osiguraju da se poštuje volja građana'', kazao je Duraković, priopćeno je iz njegovog stožera.

Kopirati
Drag cursor here to close