Ursula von der Leyen

Rođena prije 65 godina: Prva žena na čelu njemačkih oružanih snaga

U njemačkoj Vladi je od 2005. godine, obnašajući dužnosti ministrice obitelji i mladih (2005. - 2009.), ministrice rada i civilnih poslova (2009. - 2013.), te ministrice obrane (2013. - 2019.).
Vijesti / Politika | 08. 10. 2023. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Imago / Ursula von der Leyen

Dana 8. listopada 1958. godine u Bruxellesu je rođena Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije i prva žena koja je ikada došla na čelo njemačkih oružanih snaga.

Naime, ona je 2013. godine postala njemačkom ministricom obrane, a po Njemačkom ustavu ministri obrane ujedno i vrhovni zapovjednici Saveznih njemačkih oružanih snaga (njem. Bundeswehr). To se razlikuje od prekse u većini ostalih država, u kojima tu poziciju najčešće drže predsjednici republike.

Ursula Gertrud von der Leyen kći je demokršćanskog političara Ernsta Albrechta, nekadašnjeg ministra-predsjednika Donje Saske i visokog dužnosnika Europske komisije.

Ernst Albrecht, bio je jedan od prvih državnih službenika Europske unije. Odgajana je dvojezično na njemačkom i francuskom jeziku. U Bruxellesu je živjela do 13. godine, sve do 1971. kada se seli u gradić Sehnde kod Hannovera. Njezin otac je 1976. postao premijer savezne države Donje Saske, dužnost koju je obavljao do 1990. godine.

Kao studentica ekonomije na Londonskoj ekonoskoj školi krajem sedamdesetih, živjela je pod imenom Rose Ladson, obiteljskim imenom njezine američke prabake iz Charlestona u Južnoj Karolini.

Video: Who is EU Commission President nominee Ursula von der Leyen?

Nakon što je 1987. godine diplomirala medicinu na Medicinskom fakultetu u Hannoveru, specijalizirala je žensko zdravlje. Godine 1986. udala se za kolegu liječnika Heika von der Leyena, iz aristokratske obitelji trgovaca svilom von der Leyen.

Kao majka sedmero djece, bila je kućanica tijekom devedesetih i živjela je četiri godine u Stanfordu u Kaliforniji, dok je njezin suprug bio na Sveučilištu Stanford. Vratili su se u Njemačku 1996. godine.

Kad je živjela u Bruxellesu, njezina mlađa sestra Benita-Eva umrla je u dobi od jedanaest godina od raka. Naknadno se prisjetila da su se zbog te bolesti njezini "roditelji osjećali bespomoćno", a 2019. je to navela kao jedan od razloga zašto se njezina Europska komisija odlučila "posvetiti borbi protiv raka".

Na njemačkim saveznim izborima 2009. von der Leyen je izabrana u Bundestag, kao predstavnica 42. izborne jedinice Hannover, uz Edelgard Bulmahn. U pregovorima o ustroju koalicijske vlade nakon izbora, vodila je izaslanstvo CDU/CSU u radnoj skupini za zdravstvenu politiku.

U njemačkoj Vladi je od 2005. godine, obnašajući dužnosti ministrice obitelji i mladih (2005. - 2009.), ministrice rada i civilnih poslova (2009. - 2013.), te ministrice obrane (2013. - 2019.).

Članica je Kršćansko-demokratske unije (CDU), kao i Europske pučke stranke (EPP).

Ova političarka je od 1. prosinca 2019. godine predsjednica Europske komisije. Postala je prva žena koja obnaša tu dužnost i prva osoba njemačkoga podrijetla nakon prvoga predsjednika Komisije, Waltera Hallsteina.

Video: Ursula Von der Leyen snubbed in chair gaffe at EU-Erdoğan talks
Kopirati
Drag cursor here to close