Košarac

Rješenje je zatvoriti OHR i riješiti se stranaca u Ustavnom sudu

Košarac se pita zašto se odmah ne ispune uvjeti koje Republika Srpska smatra prioritetnim i zašto se na taj način ne relaksira politička situacija…
Vijesti / Politika | 26. 03. 2024. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Političku scenu u BiH neće relaksirati formalna odluka EU da otvori pregovore s BiH, bez konkretnog datuma pregovora, već ispunjavanje legalnih i legitimnih zahtjeva Republike Srpske za zatvaranje OHR-a i reformiranje Ustavnog suda BiH iz kojeg trebaju otići strani suci'', poručio je na Instagramu zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac.

Sigurnosni problem

Naveo je kako su toga, očigledno, svjesni i predstavnici Trojke, posebno Elmedin Konaković, ''koji je jasno kazao da BiH ne može u EU s OHR-om i stranim sucima u Ustavnom sudu BiH''.

''Zato je pravo pitanje za Konakovića i Trojku zašto misle da treba čekati na rješavanje tih pitanja kada je i njima i nama potpuno jasno da su stranci, posebno Christian Schmidt, Michael Murphy i njima slični, ključni remetilački faktori i najozbiljniji sigurnosni problemi u BiH'', naveo je Košarac.

Upitao je zašto se odmah ne ispune uvjeti koje Republika Srpska smatra prioritetnim i zašto se na taj način ne relaksira politička situacija u BiH kako bi ubrzano ispunjavali i sve druge europske uvjete i standarde.

''I zašto Konaković i Trojka misle da će sve drugo moći biti prioritet na europskom putu, izuzev prioriteta koje imaju institucije i predstavnici Republike Srpske?!'', objavio je Košarac na Instagramu.

OHR i uvjeti za zatvaranje

Podsjetimo, čelnik stranke Narod i pravda i ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, na press-konferenciji Trojke rekao je kako je suglasan kako BiH neće trebati ''strane faktore'' kada postane članica EU, ali je ocijenio da do tog trenutka trebaju ostati i OHR i strani suci u Ustavom sudu.

''Bit ću presretan kada se zatvori OHR, no to može biti samo kada se ispune uvjeti'', kazao je Konaković dodajući kako stoga poziva sve predstavnike politika iz RS da se ispune uvjeti kako bi se do toga došlo.

Predsjednik SDP-a BiH i premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, najavio je pak kako će se uskoro dogovoriti novi sastanak stranaka Trojke sa SNSD-om i HDZ-om BiH.

Ranije je pak čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, rekao kako uplitanje OHR-a znači da je BiH protektorat i da ''uplitanje Christiana Schmidta u europski put BiH, kao i najave samo tehničkih izmjena Izbornog zakona, nije vjetar u leđa nego bura u prsa''.

Kopirati
Drag cursor here to close