Kako riješiti izborne manipulacije

Rješavaju li zatvorene liste problem političke korupcije u BiH?

Sve više maha uzima politička korupcija, trgovina mandatima, funkcijama, biračkim odborima.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2023. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema istraživanju Indeksa percepcije korupcije, Bosna i Hercegovina zauzima najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Europi. Sve više maha uzima politička korupcija, trgovina mandatima, funkcijama, biračkim odborima. Dok je vladajuća koalicija na razini BiH fokus u izmjenama Izbornog zakona stavila na promjenu sastava Središnjeg izbornog povjerenstva, prvi čovjek SIP-a predlaže zatvaranje izbornih listi, da glasački listić ima samo naziv i logo stranke. Rješavaju li zatvorene liste problem političke korupcije u BiH?

Predsjednik SIP-a predlaže da se u izmjenama Izbornog zakona BiH uvede obavezno glasanje i sankcije za apstinente. Glasački listić, prema njegovom mišljenju, treba da se tiska na biračkom mjestu pomoću licenciranog softvera i skenira nakon glasovanja. Birači koji glasaju van BiH, predlaže da se registriraju putem video-linka.

Video: Pooštriti kazne za izborne manipulacije

''Neka mandat pripada stranci, a ne pojedincu. Kada izabrani nositelj mandata napusti stranku ili bude isključen iz stranke i poslaničkog kluba, mandat treba ostati stranci i biti dodijeljen sljedećem kandidatu na listi političke stranke'', kaže predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović.

U 'Transparency Internationalu“ su protiv zatvaranja izbornih lista. Smatraju da to ne bi riješilo problem trgovine mandatima, a smanjilo bi demokraciju.

''Zatvorene liste onemogućile bi građane da selektiraju unutar stranaka kandidate da daju prednost onima za koje misle da bi ih najbolje predstavljali. S druge strane dobili bi situaciju da stranački lideri imaju neograničenu moć i kontrolu'', pojašnjava Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH.

Ni za novinarku Rubinu Čengić rješenje nisu zatvorene izborne liste. Treba, kaže, pooštriti zakonske mjere i kazne za manipulaciju izbornim rezultatima.

''Vlasnik mandata je zastupnik i ne bi trebao da bude problem ako promijeni političku stranku u kojoj je bio. Mnogo je veći problem manipulacija u brojanju glasova i manipulacija u biračkim popisima'', ističe Čengić.

U BiH nema volje da se riješi pitanje političke korupcije, jer odgovara i vladajućim i opozicijskim strankama, ocjenjuje analitičar Mladen Bubonjić.

''Očigledno da političke elite, pogotovo one na vlasti nemaju htijenje, volju, želju niti pokazuju namjeru da to urade ne samo na sugestije, već i implicitne pritiske međunarodne zajednice'', smatra politički analitičar Mladen Bubonjić.

U prošlom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske čak jedna trećina poslanika je promijenila stranački dres i osvojeni mandat u jednoj prenijela u drugu stranku.

U Republici Srpskoj je od 2018. godine zabilježeno više od stotinu prelazaka iz jedne političke opcije u drugu. U Federaciji BiH su neki političari i po pet puta mijenjali stranku. Sugovornici BHRT-a smatraju da se prvo mora riješiti pitanje trgovine biračkim odborima i neregularnosti tijekom glasovanja i prebrojavanja glasačkih listića, a, glasači će, kažu, kazniti ''preletače'' na
narednim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close