Neće više biti 'bugarskog vlaka'

EU i SAD daju novac - Skeniranje otiska prsta i osobne na izborima

Amerika i Europska unija žele stati u kraj 'bugarskom vozu'. Skenirat će se otisak prsta i osobna iskaznica
Vijesti / Politika | 25. 10. 2023. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz podršku Europske unije i SAD, BiH ima priliku već naredne izbore održati uz punu zaštitu integriteta izbornog procesa, korištenjem suvremenih tehnologija koje bi osigurale fer izbore i brže objavljivanje rezultata, čime bi se konačno stalo ukraj ''bugarskom vlaku''.

Kako je za ''Avaz'' kazao predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Suad Arnautović, uz pomoć Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, odobrena su sredstva za pilot-projekt, u kojem sudjeluju kompanije “iBusiness” iz Sarajeva i UNIS Telekomunikacije iz Mostara.

Brzi transfer

''Oprema koja je krajem lipnja isporučena SIP-u BiH sadrži servere, prijenosne računare, uređaje za identifikaciju birača putem otiska prsta i skeniranje osobne iskaznice, a istovremeno se radi na softveru kojim će se omogućiti brz transfer rezultata s biračkog mjesta do Općinskog, odnosno Središnjeg izbornog povjerenstva'', kaže Arnautović.

U projekt EU uključio se i USAID projektom koji je vezan za sam način glasovanja i skeniranja glasačkih listića. Oni su predvidjeli nabavku uređaja za skeniranje, tako da bi zajednički projekt EU i USAID-a rezultirao potpunom digitalizacijom izbornog procesa.

''Birač bi na biračkom mjestu bio identificiran na dva načina – otiskom prsta i osobne iskaznice glasovao bi kao i do sada, a onda bi taj listić, uz potpunu zaštitu tajnosti glasa, bio skeniran, a rezultati bi automatski bili sabirani i u realnom vremenu transferirani prema općinskom i glavnom centru za brojanje, tako da bismo rezultate izbora za cijelu državu mogli imati dva do tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta'', ističe Arnautović.

Tri mogućnosti

Oprema čija je nabavka u tijeku dovoljna je za 165 biračkih mjesta u deset općina, pa se razmatraju tri mogućnosti – da se projekt realizira na simuliranim izborima, s lažnim imenima kandidata i stranaka, u prvoj polovini naredne godine, ili da se na dan lokalnih izbora oprema testira na jednom broju biračkih mjesta.

''Treći scenarij, koji je najoptimističniji, zahtijeva promjenu Izbornog zakona. Tako lokalni izbori bili bi provedeni uz korištenje novih tehnologija. Ovdje je problem utrka s vremenom'', ističe Arnautović.

Prijetnja projektu

Prijetnje ovom projektu su neusvajanje zakona i dovoljnog proračuna, preskakanje pilot-projekta i testiranja, slaba obuka ljudstva, a maksimalno se mora voditi računa i o cyber sigurnosti, da cijeli projekt bude maksimalno zaštićen od svih oblika napada i ugrožavanja. Međutim, prvi korak je izražavanje volje Parlamenta, navodi Arnautović.

Svaki dan odlaganja šteti projektu i oni koji ne žele uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju procesa, radit će na tome da dođemo u cajtnot.

Kopirati
Drag cursor here to close