Koncesije

HRS: Za potrebe bogaćenja pojedinaca uništavaju se naše rijeke

HRS navodi kako se pojašnjenje može naći u činjenici da je otkup struje zagarantiran za 10 godina od dana puštanja u el. d. mrežu, od čega vlasnici koncesija na razini godine u prosjeku prihoduju 1,8 milijuna KM.
Vijesti / Politika | 22. 11. 2019. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za vrijednost dva i pol službena vozila koja je nabavio ured predsjednika Vlade HNŽ uništavaju se naše rijeke'', priopćila je Hrvatska republikanska stranka navodeći kako u HNŽ-u, po izvješću ministarstva poljoprivrede, postoji 9 projekata mini hidroelehtrana (MHE), od čega je HNŽ uprihodovala ukupno 218 819 KM jednokratnih naknada.

HRS navodi kako se na zadnjoj sjednici Skupštine HNŽ usvajala informacija o realizaciji ugovora o koncesijama.

''Nakon svakog zasjedanja Skupštine HNŽ-a krenu putem partijskih portala i komentatora po portalima krenu komentari koji 'ismijavaju' činjenicu da je HRS protiv većine odluka koje donosi skupštinska većina i Vlada HNŽ. Budući da mi uz svaku našu odluku imamo vrlo jake argumente, za svaku kritiku, valjan prijedlog i sugestiju, tako je i u ovom slučaju'', navodi HRS čiji je predsjednik Slaven Raguž skupštinski zastupnik.

HRS navodi kako je u svome izlaganju u kojem traži podršku Skupštine za usvajanje informacije, ministar poljoprivrede Donko Jović, pored ostalog, izjavio kako je izgradnja MHE ogroman potencijal za gospodarstvo HNŽ-a, kako trenutno postoje opstrukcije od strane nevladinog sektora i pojedinaca sa terena koji ''iz tko zna kojih interesa blokiraju ovaj gospodarski proces'', ali kako on ''iako ne želi biti odvjetnik koncesionara, mora se staviti na njihovu stranu u nadi da će se u što skorije vrijeme izgraditi MHE na Buni i ostale koje su u planu'', uzimajući kao valjan primjer uspješne realizacije izgradnju MHE na Doljanci kod Jablanice.

Slaven Raguž iz HRS-a je jedini bio protiv usvajanja izvješća o koncesijama, tražeći da se revidira cijela strategija izgradnje MHE i nađe način da se ista zaustavi..

''Na istoj sjednici skupštine, svoje izvješće je podnio dr. Nermin Avdić iz Zavoda za javno zdravstvo, u kojem je više puta naglasio kako su vodna područja u HNŽ u velikoj opasnosti od onečišćenja, pokazujući statističke podatke koji to pokazuju. Izgradnja MHE je jedan od načina na koji se dovode u opasnost ta područja, zbog kraškog kraja, utjecaja na podzemne vode, floru i faunu i dr. Profesor Muriz Spahić sa Univerziteta u Sarajevu je u svom znanstvenom radu izračunao i pojasnio kako ove MHE „mogu povećati ukupna proizvodnju el. energije za 2 do 3%, tako da, u trenutku kada imamo viškove od 40%, ne postoji nikakvo racionalno pojašnjenje zašto se uopće ide u ovo'', rekao je Raguž.

Njegova stranka navodi kako se pojašnjenje može naći u činjenici da je otkup struje zagarantiran za 10 godina od dana puštanja u el. d. mrežu, od čega vlasnici koncesija na razini godine u prosjeku prihoduju 1,8 milijuna KM.

''Umjesto ulaganja u ekološki i ribolovni turizam (Slovenija, primjerice, na razini godine samo od ribolovnog turizma prihoduje 300 milijuna EURA), mi za potrebe bogaćenja pojedinaca uništavamo naše rijeke. Dokaz u prilog tome je baš Doljanka koju je ministar uzeo kao 'primjer uspješnosti'. U registru prirodne baštine HNŽ, koji je 2012. sačinila profesorica sa Mostarskog sveučilišta Snježana Musa navedene su sve ove rijeke koje se spominju se sve rijeke koje su iznad u tabeli koncesija za MHE. Među njima je i Neretva i Buna. Lokalna zajednica, kao i HNŽ generalno veći potencijal ima u eko i ribolovnom turizmu. Ministar se nada kako će MHE Buna biti izgrađena i dat će sve od sebe da se to napravi. HRS se nada kako neće nikada biti izgrađena i učiniti će sve u svojoj moći da u tome i uspijemo'', navodi HRS navodeći kako su podršku ministru i procesu izgradnje MHE su dale SVE stranke u skupštini, uključujući i oporbu, tj. SDP, DF i HDZ1990 koji, kako se navodi, ''inače u svemu slijepo u stopu prati HDZ BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close