Alarmantan podatak

Broj izgrađenih i planiranih hidrocentrala veći od broja rijeka u BiH

Imamo već hidrocentrale koje su izgrađene i učinile nepovratnu štetu. Kada pogledamo Ugar, koji je bio nekada rijeka sada je u određenim dijelovima svoga toka potok.
Gospodarstvo / Flash | 14. 07. 2019. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine organizirala je danas u Sarajevu akciju posvećenu bh. rijekama i ljudima koji se bore za njihovo očuvanje.

Akcija je organizirana na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, a provodi se u okviru kampanje "Sačuvajmo plavo srce Europe" koja se bori za zaštitu rijeka Balkana i dio je niza akcija koje se održavaju širom Balkana u razdoblju od 6. do 16. srpnja pod sloganom "Our rivers: No DAMage!".

Koalicija za zaštitu rijeka BiH smatra da je “cunamijem” hidroenergetskih projekata pogođeno na tisuće ljudi na Balkanu. Navode da ovakvi projekti imaju ogroman negativan utjecaj na lokalne zajednice, da najveći broj njih nikada nije informiran ili konsultiran o izgradnji hidroenergetskih projekata u njihovim dvorištima, prenosi N1.

Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH, izjavio je da cilj današnjeg okupljanja pokazati da hidroelektrane nisu dobro došle na rijekama BiH i da one nepovratno uništavaju okoliš.

"One nepovratno uništavaju našu prirodu, naše rijeke, s kojima smo srasli i koje su jednostavno dio našeg identiteta", poručio je Orlić.

Dodao je kako je alarmantan podatak da je broj izgrađenih i planiranih hidrocentrala veći od broja rijeka u BiH.

"Imamo već hidrocentrale koje su izgrađene i učinile nepovratnu štetu. Kada pogledamo Ugar, koji je bio nekada rijeka sada je u određenim dijelovima svoga toka potok. To je dovoljan pokazatelj šta se dogodi kada se izgradi jedna, dvije, tri, četiri, malih hidroelektrana, da ne govorimo o većem broju iako postoje planovi za neke rijeke da se radi po šest-sedam hidroelektrana", rekao je Orlić.

U BiH je trenutno aktuelna priča o ljudima koji se bore da zaštite rijeku Doljanku kod Jablanice. Predstavnik Udruženja za Doljanku-Jablanica Dženan Šašić istakao je da su u tijeku radovi na izgradnji mini hidroelektrane Zlate, dok se za drugu prikuplja potrebna dokumentacija.

"Ovih dana na jedna krvoločan način se uništava rijeka Doljanka, na kojoj se narod nekada kupao, lovio ribu. Sva kupališta su devastirana budući da cjevovod prolazi kroz samo korito rijeke. Sve se to radi kako bi jedan privatnik povećao svoje bogatstvo", kazao je Šašić.

Tvrdi da se u studiji utjecaja na okoliš navodi da je potrebno izbjegavati radove za vrijeme mrijesta.

"Budući da je Doljanka najveće mrjestilište Pastrmke, jasno se navodi da se izbjegavaju radovi u prosincu, siječnju i veljači. Međutim, radovi su kratko trajali i ribe više nema. Korito je devastirano u dužini od jednog kilometra", rekao je Šašić.

Iz Koalicije tvrde da bi ukoliko se realiziraju planirani projekti izgradnje hidroelektrana veliki broj građana izgubio svoje domove, obradivu zemlju, vodu za piće i navodnjavanje i prirodu koju su čuvali generacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close