Ćiribu-ćiriba

Respiratori se možda i mogu vratiti, ali pitanje je što će biti s milijunima

Kadribegović kaže da Vlada traži da se preispita sporni ugovor, ali da je pitanje šta će dalje biti.
Vijesti / Politika | 25. 05. 2020. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH službeno je zatražila od Pravobraniteljstva FBiH da preispita sporni ugovor između Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i firme Srebrena malina o nabavci respiratora iz Kine, s mogućnošću poništavanja ovog ugovora, potvrdio je za Dnevni avaz Mustafa Kadribegović, vršitelj dužnosti direktora FUZC-a, koji, otkako je Fahrudin Solak suspendiran, vodi FUCZ.

Kadribegović kaže da Vlada traži da se preispita sporni ugovor, ali da je pitanje šta će dalje biti.

''Obligacijski odnosi se mogu raskinuti, to nije sporno. Ali pitanje je šta ćemo time dobiti, hoće li se namirit obje strane. Mi možemo vratiti robu, ali šta će biti s parama, s 10,5 milijuna KM'', pita se Kadribegović.

Kaže da je potrebno vidjeti šta je najracionalnije rješenje.

''Mi smo ugovorni organ, ali mora se vidjeti kako sve raskinuti, po kojim okolnostima, jer su udružena sredstva. Od Vlade s tekućeg računa i od sredstava naknada FUZC-a. Uglavnom, sada je puno nepoznanica. Kao Uprava nemamo puno prostora za kvalitetne odgovore, jer ih nemamo. Sva dokumentacija se svodi na ponudu, ugovor, prijedlog o nabavci i odluku o nabavci, to je to'', kaže Kadribegović.

Istaknuo je kako ''nitko nije vidio devet ponuda za nabavku respiratora o kojima se priča i za koje pojedinci tvrde da postoje".

''I ja sam dobio prošlog tjedna, kada sam postavljen za rukovoditelja, tu informaciju. Tražio sam odgovore i rečeno mi je da je bilo devet ponuda. No, ja to nikada nisam dobio iako sam tražio da mi se sve dostavi'', kaže Kadribegović.

Avaz također navodi kako je upitno hoće li „Srebrena malina" u vlasništvu televizijskog voditelja Fikreta Hodžića moći do 27. svibnja obaviti uvoz preostalih 20 respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Do sada je u BiH, u aferi teškoj 10,5 milijuna KM koju istražuje Tužiteljstvo BiH, uvezeno 80 respiratora, a 20 još nikada nije došlo jer navodno nije bilo mjesta u avionu.

Aviokornpanija Fly-Bosna, koja je prevezla respiratore od Hodžića, sada traži dodatni novac iako je po ugovoru dobila 152.000 eura.

To znači da će, ako respiratori ne stignu do srijede, a evidentno je da neće, morati tražiti novu dozvolu od Agencije za lijekove BiH.

Direktor ove agencije Aleksandar Zolak rekao je nedavno na "saslušanju" kod Odbora za utvrđivanje činjenica za nabavku 100 respiratora Doma naroda Parlamenta FBiH da firma "Srebrena malina" ima dozvolu za uvoz medicinske opreme koja važi do 27. svibnja, naveo je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close