Sitnica

Zavirite u džepove: Solakov odvjetnik dobivao 50.000 KM godišnje

Analizom je utvrđeno da je za angažman 1.250 odvjetnika i odvjetničkih ureda potrošeno najmanje 76,3 milijuna maraka.
Vijesti / Flash | 21. 05. 2020. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kadrija Kolić, odvjetnik suspendiranog direktora federalne Uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka zarađivao je godišnje skoro 50.000 KM iz proračuna kao odvjetnik po službenoj dužnosti, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo.

Inače, obrana po službenoj dužnosti je pravo zajamčeno zakonima u Bosni i Hercegovini u slučajevima kada: optuženi sam ne uzme odvjetnika, nije u stanju braniti se ili mu je predviđena dugotrajna kazna zatvora.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su od svih sudova u BiH zatražili podatke o broju predmeta, imenima odvjetnika koji su postupali po službenoj dužnosti i sredstvima isplaćenim po tom osnovu.

U CIN-ovoj bazi možete pronaći podatke sa 69 sudova o isplatama odvjetnika po službenoj dužnosti, angažiranim od 2010. do kraja 2016. godine.

Analizom je utvrđeno da je za angažman 1.250 odvjetnika i odvjetničkih ureda potrošeno najmanje 76,3 milijuna maraka.

Advokati po službenoj dužnosti

Odbrana po službenoj dužnosti je pravo zagarantovano zakonima u Bosni i Hercegovini (BiH) u slučajevima kada: optuženi sam ne uzme advokata, nije u stanju da se brani ili mu je predviđena dugotrajna kazna zatvora. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su od svih sudova u BiH zatražili podatke o broju predmeta, imenima advokata koji su postupali po službenoj dužnosti i sredstvima isplaćenim po tom osnovu.


Sudovi u BiH su prosječno godišnje trošili skoro 11 milijuna maraka na odvjetnike po službenoj dužnosti i najveći dio tog novca je raspoređen na uski krug odvjetnika.

Podaci u bazi pokazuju da je deset najplaćenijih odvjetnika zaradilo 12,75 milijuna maraka, što je skoro 17 posto ukupnog iznosa, naveo je CIN.

Kopirati
Drag cursor here to close