Dan Vojske

Republika Srpska zlatnim slovima o svojoj vojsci

Vijesti / Politika | 12. 05. 2023. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Dan Vojske Republike Srpske i istaknuo da je ''trajna dužnost i obveza svih da se čuva sjećanja na žrtvu palih boraca, ali i Republika Srpska koja je jamac opstanka Srba na ovim prostorima''.

  / Grb Vojske Republike Srpske | Foto: RTRS

"Odluka o stvaranju Vojske Republike Srpske, koja je donesena 12. svibnja 1992. godine, bila je povijesna i ovaj datum ostat će upisan zlatnim slovima u povijesti srpskog naroda, jer bez Vojske Republike Srpske ne bi bilo ni Republike, ni slobode", istaknuo je Dodik u čestitki.

I predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković čestitao je Dan VRS i istakao da je ovaj datum jedan od najznačajnijih u povijesti srpskog naroda u Srpskoj, te da je ''trajna obveza pamtiti i poštovati žrtvu onih koji su položili živote u obrani slobode''.

"Danas se s ponosom sjećamo herojskog puta Vojske Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinsog rata. Sa zahvalnošću i poštovanjem čuvamo uspomenu na sve borce koji su položili živote u obrani naše slobode. Mi, koji danas uživamo u slobodi koju su oni izvojevali, imamo trajnu obvezu da pamtimo i poštujemo njihovu žrtvu, uključujući i kulturu sjećanja na Vojsku Republike Srpske", poručio je Višković u čestitki.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je kako je uvjerena da će Treći pješadijski puk ''s ponosom i poštovanjem nastaviti njegovati vrijednosti i tradiciju Vojske Republike Srpske, posvećeni miru i stabilnosti''.

Ona je istaknula da je obilježavanje ovog datuma, prilika da se podsjeti na častan put Vojske Republike Srpske i njene pripadnike koji su u ''Odbrambeno-otadžbinskom ratu dali svoje živote i dijelove tijela, da bi danas živjeli u miru i slobodnoj Republici Srpskoj''.

"Nastala iz potrebe da se zaštiti vlastiti narod u proteklom ratu, a bez čije žrtve, patriotizma i herojstva danas ne bi bilo Republike Srpske, Vojska Republike Srpske predstavlja jedan od simbola identiteta srpskog naroda", navela je Cvijanović u čestitki.

Naime, Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banja Luci 12. svibnja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. svibnja 1992. do 1. siječnja 2006., nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH, objavila je Srna navodeći kako je poginuo 23.801 njen pripadnik.

Kopirati
Drag cursor here to close