Reakcija

Reis: Ako je Orbanova izjava točna, imamo razloga za brigu

''Navedena izjava premijera Orbana sugerira monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani.''
Vijesti / Politika | 22. 12. 2021. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski premijer Viktor Orban jučer je održao konferenciju za novinare u kojoj je, između ostalog, kako to na društvenim mrežama prenosi predstavnik njegovog ureda Zoltan Kovacs, izjavio kako je ''izazov sa BiH kako integrirati zemlju s dva milijuna muslimana''. Na ovu skandaloznu izjavu reagirao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović - javlja Mina.

Kavazović navodi da ''bude li se pokazalo da je ova izjava premijera Orbana točna onda svi u Europi, a ne samo muslimani Bosne i Hercegovine i Islamska zajednica u njoj, imamo razloga za brigu''.

Monstruozna neistina

Dodaje da su muslimani u BiH u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici u pretežnoj većini pripadnici hrvatskog naroda i pravoslavci pripadnici srpskog naroda. Bošnjaci su stari europski narod i zajedno s druga dva bosanskohercegovačka naroda, određuju i podnose sudbinu Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena.

''Navedena izjava premijera Orbana sugerira monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani.

Ukoliko ksenofobne i rasističke ideologije postaju osnova na kojoj se temelje politike ujedinjene Evrope ili njenih članica, onda nas to vraća u neka ne tako davna vremena naše prošlosti kada se evropsko jedinstvo pokušavalo izgraditi na sličnim fašističkim, nacističkim, nasilnim i genocidnim ideologijama koje su dovele do Holokausta i drugih strašnih zločina'' - navodi reis Kavazović.

Dodaje da zato s pravom ''očekujemo od premijera Orbana da nam objasni šta je to točno mislio s jednom ovakvom izjavom koja je unijela nemir među pripadnike Islamske zajednice u BiH, ali i širom Europe i svijeta“.

''Negatori genocida u BiH i okruženju i oni koji ih podržavaju najčešće tvrde kako se organizirani i sustavni zločini nad Bošnjacima jesu događali, ali da nije bilo genocidne namjere. Istovremeno, iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na dijelu teritorije u Europi problematično i kako ih se kao takve treba eliminirati. Ta eliminacija može ići od genocida kakvog smo vidjeli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive, a što se sada pokušava realizirati kroz podršku separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju bosanskohercegovačke države i uvođenje aparthejda u njen politički i društveni život - navodi se u reakciji reisa Kavazovića.

Burna povijest

Napominje se da Bošnjaci i Mađari, kao i svi drugi europski narodi, imaju burnu povijest.

''Mi pamtimo nasrtaje mađarskih kraljeva na srednjovjekovnu Bosansku državu, kao i ulogu Bošnjaka i drugih naroda Balkana u osmanskim osvajanjima Mađarske. Isto tako pamtimo kolonijalnu politiku Austro-Ugarske prema Bosni, kao i mnogo toga dobrog što smo kroz tu historiju zajedno stvarali, od zajedničkih elemenata naše srednjoevropske kulture do mezara Bošnjaka koji su i sada širom Mađarske da svjedoče o vremenu kada smo bili zajedno u istim rovovima'' - navodi reis Kavazović.

Kaže da je to povijest koja je iza nas, sa svim svojim gorkim i ugodnim razdobljima, ''a na nama je kao odgovornim ljudima da vidimo kakvu Europu želimo ostaviti svojim potomcima''.

''Nadam se da to nije Europa u kojoj će bošnjački narod ponovo biti izložen genocidu i raseljavanju kao devedesetih i to samo zato što ispovijeda vjeru u samo Jednog Boga i što sebe naziva muslimanima.

Bio sam uvjeren, nakon moje dobronamjerne i iskrene posjete premijeru Orbanu 2016. i razgovora koje smo imali, da je vrijeme ovakvih šovinističkih izjava iza nas. Utoliko je moje razočarenje veće, ali nadam se da ove izjave i politike neće trajno narušiti naše prijateljske odnose s dobrim narodom Mađarske'' - navodi se u reakciji reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović.

Kopirati
Drag cursor here to close