Sastanak

Reforma javne uprave: U fokus staviti izradu i usvajanje revidiranog Akcijskog plana

U uvodnom dijelu političkog dijaloga obratio se ministar pravde BiH Davor Bunoza, a sastankom je kopredsjedavao sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut.
Vijesti / Politika | 16. 04. 2024. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je u utorak održan sedmi sastanak Radne grupe za reformu javne uprave (PAR) između Europske unije i Bosne i Hercegovine.

Prvi dio sastanka bio je posvećen političkom dijalogu na visokoj razini. U uvodnom dijelu političkog dijaloga obratio se ministar pravde BiH Davor Bunoza, a sastankom je kopredsjedavao sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut.

S predstavnicima Europske komisije razgovarano je o funkcionalnoj javnoj upravi, upravljanju javnim financijama, izgradnji profesionalne državne službe i usklađivanju zakonodavstva o državnoj službi na različitim razinama vlasti.

U dijelu sastanka na tehničkoj razini razgovaralo se o provođenju Strategije i Akcijskog plana za reformu javne uprave u BiH, te o odgovornosti i upravljanju ljudskim potencijalima u državnoj službi. Dijalogom na tehničkoj razini kopredsjedavao je koordinator za reformu javne uprave Darko Kasap.

Foto: PR / Sastanak Radne grupe za reformu javne uprave

Sa strane EU sastankom je kopredsjedavala Barbara Jesus - Gimeno iz Europske komisije.

Neke od aktivnosti koje su vlasti u BiH realizirale, a koje su vezane za 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i preporuke Komisije, su usvajanje izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u institucijama na državnoj razini, uspostavljanje Koordinacijskog tijela za reformu javne uprave te usvajanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Europskoj komisiji je, također, dostavljena i radna verzija Programa integriranja BiH u EU.

Europska komisija očekuje da vlasti u BiH u idućem periodu u fokus stave izradu i usvajanje revidiranog Akcijskog plana za reformu javne uprave, veće financijsko vlasništvo i održivost reforme javne uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close