Poznata lica

Redatelji i glumci poručili kako misa neće proći

Haris Pašović, Pjer Žalica, Ermin Bravo, Senad Bašić, Jasna Žalica, Jasna Diklić, Jasmila Žbanić, Jelena Kordić Kuret, Tanja Oručević i drugi snimili su video kojim se protive održavanju mise...
Vijesti / Politika | 12. 05. 2020. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filmski i kazališni glumci i redatelji snimili su video u kojem se protive održavanju mise za žrtve Bleiburga u kojem poruičuju kako ''neće proći''.

Haris Pašović, Pjer Žalica, Ermin Bravo, Senad Bašić, Jasna Žalica, Jasna Diklić, Jasmila Žbanić, Jelena Kordić Kuret, Tanja Oručević i drugi snimili su video kojim se protive održavanju mise uz poruku ''svima koji pokušavaju rehabilitirati ustaške zločine u Sarajevu.''

Istodobno, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je u ponedjeljak kako je u nevjerici zbog brojnih osuda najave služenja mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu 16. svibnja no negativna reagiranja nastavila su se nizati a u uključilo se i veleposlanstvo SAD u BiH.

kardinal je izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje Svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time uz zločine totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam.

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je reagiralo na najavu služenja mise za bleiburške žrtve u Sarajevu pozivom da se komemoriranje ne pretvori u čin povijesnog revizionizma dok se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pridružio onima koji uopće ne žele da se ta misa održi.

Ranije su na najavu mise negativno reagirala i druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić pa se ispostavilo kako je prijepor oko komemoriranja Bleiburga jedna od rijetkih situacija u kojima sva tri člana bosanskohercegovačkog državnog vrha imaju isto stajalište.

Najavu komemoriranja bleiburških žrtava molitvom u sarajevskoj katedrali osudile su gotovo sve značajnije politikke stranke čije je sjedište u glavnom gradu BiH, Židovska zajednica BiH te brojne nevladine udruge a oštro intoniranom izjavom u nedjelju je reagiralo i veleposlanstvo Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani istaknuvši kako je to neprihvatljivi čin kojim se pokušavaju izjednačiti žrtve ustaškog terora i oni koji su nad njima počinili zločine.

U ponedjeljak se oglasio i mitropolit Dabrobosanske mitripolicije Srpske pravoslavne crkve (SPC) Hrizostom koji je oštro upozorio kako bi “dovođenje Bleiburga u Sarajevo” mogao biti kraj svakog dijaloga i suradnje između SPC i Katoličke crkve u BiH.

“Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo kršćana, niti bilo kakvih drugih odnosa”, izjavio je mitropolit Hrizostom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close