BiH

Hoće li biti kažnjavanja domaćih političara za nerad i neposluh?

Reakcija pojedinih veleposlanika, a potom i visokog predstavnika, ukazuju na namjeru aktivnijeg djelovanja,
Vijesti / Politika | 03. 12. 2020. u 21:05 Bljesak.info
Upravni odbor PIC-a dao punu podršku Inzku

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaključci Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini su očekivani, ali reakcija pojedinih veleposlanika, a potom i visokog predstavnika, ukazuju na namjeru aktivnijeg djelovanja, odnosno sankcioniranja domaćih političara za nerad i neposluh, prenosi BHRT.

Analitičari s kojima su razgovarali različito gledaju na takve namjere. Pojedini smatraju da je potrebno kažnjavati odmah, a pojedini da je riječ o još jednom pucnju u prazno međunarodne zajednice.

Podrška daytonskom uređenju Bosne i Hercegovine, prioritetnim reformama, konkretnim koracima ka politici pomirenja uz zadržavanje instrumenata za provođenja Daytonskog sporazuma uključujući i visokog predstavnika do ispunjenja 5+2 uvjeta. Ništa neočekivano od veleposlanika PIK-a. Pojedini analitičari, ipak, uočavaju promjene u stavu međunarodne zajednice u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prva je za Tanju Topić poruka pojedinih veleposlanika iz Europske unije da nema razgovora s negatorima zločina.

''Isto tako sada smo dobili jednu novinu postavljanja vremenskog roka da se urade neke stvari i prvi put jasno izrečenu prijetnju a do sada je bila samo polje spekulacija o tome da će se pojedincima iz BiH zabraniti putovanje u zemlje članice EU'', kazala je  Tanja Topić politička analitičarka.

Međunarodna zajednica nije ispunila cilj reintegriranja Bosne i Hercegovine, što je kao kreator Daytona dužna građanima, kaže sociolog Esad Bajtal. Vrijeme je, smatra, da krene drugim putem. Ili stvoriti novi okvir ili sa preporuka i savjeta preći na kažnjavanje.

''Da bi bili uspješni u svom djelovanju, a za to ste plaćeni, to je institucija koja je plaćena i koju i mi plaćamo, morate imati sankcije za sve one koji se ne pridržavaju onoga čega su se dužni pridržavati i na šta ih upućujete na šta ih upozoravate i o čemu ih savjetujete'', kazao je Bajtal.

Prijetnje sankcijama su novi pucanj u prazno, jer za to ne postoji politički ambijent, misli politikolog Vojislav Savić. Protivnik je nametanja rješenja izvana.

Istovremeno priznaje da su domaće političke elite sve udaljenije od dogovora.

''Ako smo imali 15 godina nametanja i jednog Pedija Ešdauna i da sve to nije dalo rezlutat i da su narodi u BiH sve dalji i dalji i ako imamo situaciju da smo podijeljeniji nego 1996. Znači da to nije urodilo plodom i da nije dobar recept'', objasnio je Savić.

Najbolji recept, smatra Savić, jeste da se okrenemo sami sebi. Prema Bajtalovom mišljenju, međutim, postoji nomenklatura koja deklarativno podržava Daytonski sporazum, a sve radi protiv njegovih načela. Pred njima se, kaže, povlače i oni koji slijede Dayton. Sudare se na točki prepucavanja, opravdavanja i zastrašivanja, a cijenu takvih odnosa plaćaju građani.

Kopirati
Drag cursor here to close