Korak po korak

Reakcije na Tegeltijinu najavu ostavke - Prvi korak naprijed

Ostavka Milana Tegeltije je prvi korak za vraćanje povjerenja građanja
Vijesti / Politika | 11. 12. 2020. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reakcije odobravanja stigle su nakon najave Miliana Tegeltije da će podnijeti ostavku.

Najavu ostavke Milana Tegeltije komentiralo je i Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu. Poručili su da je ostavka predsjednika VSTV-a BiH samo jedan od koraka koje to tijelo mora poduzeti kako bi vratio povjerenje građana BiH.

Suci i tužitelji moraju poduzeti korake za adekvatnu istragu i kkazneni progon korupcije na svim razinama, uključujući i njihove redove, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a.

 

Matthew Field veleposlanik Velike Britanije u BiH, gostujući na federalnoj televiziji komentirajući ostavku, rekao je da vladavina prava ne može biti vezana za jednu poziciju te da su potrebne snažne institucije da djeluju i rade na pravi način.

''Poboljšanje vladavine prava je glavni problem za UK i bh. građane'', rekao je.

BiH, kaže, sada može krenuti naprijed ako bude radila na vladavini prava, rekao je zaključujući da nitko ne smije biti iznad zakona'

Iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, rekli su da su primili k znanju najavu ostavke.

Kako je navedeno u odgovoru na uput N1, ''sada je jasnije nego ikada ranije da je VSTV-u potrebna ozbiljna reforma''.

''Dok se ne donese novi Zakon o VSTV-u što je zahtjev iz ključnih prioriteta u Mišljenju Europske komisije, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u koje se tiču integriteta predstavlja test kredibilnosti opredjeljenja zemlje reformi pravosuđa u skladu sa europskim standardima. Europska unija apelira na članove Vijeća da hitno i odlučno djeluju kako bi vratili povjerenje javnosti u njegov rad'', naveli su iz Delegacije EU u BIH.

Šeila Heljić, predsjednica Udruženja tužitelja Federacije, kaže kako je odluka predsjednika VSTV-a očekivana, te da nije iznenadila, kako javnost, tako ni profesionalnu zajednicu.

''Neovisno od (daljnjih) događanja, sada je najveća odgovornost isključivo na profesionalnoj zajednici na svim nivoima da ne dozvolimo da ovo stanje utječe na naš rad, odgovornost prema poslu i građanima, da ne dozvolimo dalje razjedinjavanje struke po etničkim i entitetskim podjelama. Najvažnije je održati funkcionalno donošenje odluka i rad VSTV-a kao institucije na nivou BiH koja ima ključnu ulogu u očuvanju nezavisnosti pravosuđa'', kaže Heljić.

Branko Perić, sudac Suda BiH, kaže kako je obraćanje Tegeltije bilo "pranje biografije".

''Tegeltija priznaje da ima problema u pravosuđu, ali ne priznaje svoju odgovornost. To je apsurdno i potpuno djetinjasto. On je majstor manipulacije, pokušao je da razloge za ostavku prebaci na politički teren da bi sakrio svoju osobnu odgovornost. To je bilo providno i vrlo nevješto'', smatra Perić, koji ne vjeruje da se bilo šta može promijeniti u radu institucije smatrajući kako se sada može očekivati još lošija situacija u VSTV-u.

''Ovo će se sada svesti na osobni teren, međusobna optuživanja i blokadu rada institucije u daljim reformama'', kaže Perić.

Damir Arnaut, predsjednik Privremene istražne komisije Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu. On kaže kako je ostavka Tegeltije prvi, ali samo jedan od potrebnih koraka kako bi se poboljšalo stanje u pravosuđu i vratilo povjerenje građana.

''Podsjećam da su članovi VSTV-a pred Istražnom komisijom priznali da su napravili grešku kada su nakon 'afere Potkivanje' dali jednoglasnu podršku predsjedniku VSTV-a, kao i kada su odlučili, bez glasova protiv, da ne surađuju sa Istražnom komisijom. Neophodno je otkriti uzrok za sve te greške, kao i brojne druge nabrojane u Izvještaju OSCE-a'', smatra Arnaut.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International (TI), smatra kako je odluka o ostavci značajna budući da je pokazala da je "VSTV, odnosno većina članova izvršila pritisak da se na neki način adresira odgovornost".

''Ukoliko to prođe sa ostavkom bez da se dalje ispituje odgovornost za sve afere, opet ćemo vidjeti neku vrstu amnestije'', kaže Korajlić, dodajući kako ostavka jednog čovjeka ne znači da će se sistem bitno unaprijediti.

Inače, OHR je prije pet dana rekao kako će ostati ustrajni u svom stavu da Tegeltija mora podnijeti ostavku.

''To bi to značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije, što je pitanje koje je također naglašeno i u posljednjem komunikeu Vijeća za provedbu mira 2. prosinca''

Podsjetimo, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija najavio je jučer podnošenje ostavke na tu dužnost koja će se, kako je rekao, dogoditi narednog tjedna.

U svom obraćanju je kazao i da će podnijeti ostavku na dužnost člana VSTV-a, te da se povlači i sa dužnosti člana komisije za polaganje pravosudnog ispita na državnoj razini. Istaknuo je, da je odluka - konačna i ništa je ne može promijeniti. Također je rekao da u ovim okolnostima više neće obavljati nijednu pravosudnu funkciju.

Nakon što je Milan Tegeltija nekoliko kolega pozvao da podnesu ostavke, reagovale su Biljana Simeunović i Berina Alihodžić, kazavši kako ostavke neće podnijeti, uz komentar kako će vidjeti gdje će Tegeltija nakon povlačenja završiti.

Kopirati
Drag cursor here to close