Sastanak u Banja Luci

Tegeltija: Moja konačna odluka je u četvrtak

Željke Cvijanović i Milorada Dodika održali su sastanak s predsjednikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milanom Tegeltijom.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2020. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH je nakon sastanka u Banja Luci sa Željkom Cvijanović, predsjednicom RS-a i Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH, rekao da se u Sarajevu ne osjeća sigurno i da mu prijete likvidacijom.

"Što se mene tiče, uvjeti za rad na razini BiH, kad sam u pitanju ja, a vjerujem i ostali dužnosnici iz RS-a postaju nemogući. Nemoguće u ovakvim uvjetima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način", rekao je Tegeltija i dodao da će javnost o svojoj odluci o daljim koracima obavijestiti u čestvrtak.

Dodik je rekao da se priprema orkan napada na RS, a da ti napadi počinju smjenom srpskih kadrova iz institucija BiH i preuzimanjem pravosuđa od strane SDA.

"RS je ugrožena napadima iz Sarajeva, bivše američke administracije, djela EU administracije koja pokušava BiH urediti kao građansku zemlju ugrožavajući ustavni poredak dva entiteta i tri naroda", rekao je Dodik.  On je istakao da postoji očekivanje da će Bidenova administracija provesti projekt koji očekuje Sarajevo, da se pokuša oslabiti RS.

Pozvao je sve faktore u RS na okupljanje i dodao da u RS je svima garantovana bezbjednost.

Cvijanovićeva je rekla da su napadi na Tegeltiju i druge srpske predstavnike alarm i poziv na uzbunu, i dodala da je u takvom ambijentu nemoguće obavljati svoj posao.

Ona je rekla da je uloga međunarodne zajednice u reformi pravosuđa neprincipijelna i da je sama sudjelovala u kreiranju ovakvog ambijenta, uz napomenu da se RS zalaže za reformu pravosuđa ali da se ona ne može voditi parcijalno i protiv srpskih kadrova.

Dodik je rekao da dio EU priprema novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću koji bi, kako tvrdi, umanjuo ulogu RS-a i srpskih predstavnika u pravosuđu i istaknuo je da RS neće glasovati za takav zakon.

Naglasio je da treba pozvati zemlje u regiji da se i one pozabave situacijom u BiH i naglasio da RS podržava BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a Bošnjake i Hrvate je pozvao na dijalog ali bez sudjelovanja međunarodnog faktora.

Dodik je dodao da RS nema plan za separaciju.

Podsjetimo, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) vrši provjere u vezi s prijetnjama koje su putem društvene mreže Twitter upućene predsjedniku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTS) BiH Milanu Tegeltiji, a o svemu je obaviješteno i Tužiteljstvu BiH.

Tegeltija je ranije potvrdio da je u nedjelju dobio prijetnje smrću putem društvene mreže Twitter.

On je na svom Twitter nalogu napisao da je preminuo njegov omiljeni pjevač Džej Ramadanovski, što je drugi nalog pod nazivom "RVI crveno" retvitovao i napisao "I ti ćeš brzo za njim".

Tegeltija je naveo da je ovu prijetnju prijavio direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Darku Ćulumu, prenose Nezavisne. 

Kopirati
Drag cursor here to close