Crna lista

Reakcije na sankcije - Udar na Dayton, tek sada kreće borba protiv SAD-a

Nakon što je objavljena proširena crna lista Sjedinjenih američkih država, oglasili su se sankcionirani.
Vijesti / Politika | 16. 11. 2023. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja "Srpsko-rusko prijateljstvo" i odbornik SNSD-a u Skupštini Općine Lopare Savo Cvijetinović rekao je Srni da ga ne zanimaju sankcije koje su mu danas uvele Sjedinjene Američke Države, da mu nije poznato na što se odnose, ali da pretpostavlja da imaju političku pozadinu.

Trgovali i s Rusijom i s Ukrajinom

Komentirajući obrazloženje američkog Ministarstva financija da su mu sankcije uvedene jer je predstavnik kompanije "BN inženjering", koja je omogućila slanje helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, Cvijetinović je rekao da nije tajna da je ova kompanija u skladu s domaćim propisima trgovala s Ukrajinom, Rusijom i još nekim državama.

''Sve su službe kroz to prošle i dobivena je suglasnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara. Nismo radili nikakve motore za helikoptere. U ugovorima i s jednima i drugima navedeno je da je riječ o rezervnim dijelovima motora civilne avijacije'', rekao je Cvijetinović.

Naveo je da nije član Izvršnog odbora SNSD-a kao što je to navedeno u priopćenju američkog Ministarstva financija.

''Nisam član ni Glavnog odbora SNSD-a, već sam član SNSD-a i odbornik u Skupštini Opštine Lopare'', rekao je Cvijetinović.

Dodao je da je predsjednik Udruženja "Srpsko-rusko prijateljstvo" i da pretpostavlja da je možda i to "smetalo Amerikancima".

Đokić - necivlizcijski i antidemokratski potezi

Sankcije Sjedinjenih Američkih Država za ministra energetike i rudarstva RS i predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića predstavljaju "nastavak pokušaja da se pritiscima na lidere mijenjaju stavovi i interesi srpskog naroda u RS", poručio je Izvršni tajnik Socijalističke partije Nikola Vukčević, te naglasio da "takvi necivlizcijski i antidemokratski potezi nikad neće dati željene rezultate kada je u pitanju RS i srpski narod."

''Uvođenje sankcija izabranim i legitimnim predstavnicima RS, koji zastupaju stavove srpskog naroda u RS predstavlja najveći udar i na Dayton i na buduću suradnju i dijalog u BiH. Razlozi koji su navedeni za uvođenje sankcija su besmisleni, kao što je besmisleno i samo sankcioniranje narodnih predstavnika zbog toga što rade ono za što su izabrani. SAD su u stanju da sankcioniraju i sve građane RS pojedinačno, ali to neće promijeniti naše stavove ni o nadležnostima, ni o imovini i zaštiti interesa RS'', naveo je Vukčević.

Perović - Amerikanci rade što hoće, svijet je umorna od njih

Duško Perović, šef Predstavništva RS u Rusiji, komentariao je za ATV sankcije koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države. On je kazao da ne zna zašto je na listi sankcioniranih te da će tek sad da se bori protiv SAD.

Rekao je da "Amerikanci rade što hoće, i da je cijeli svijet umoran od njih."

''Ne znam zašto su mi uvedene sankcije. Tamo piše zato što sam lobirao Dodika i Putina. To su budalaštine. Ja sam predstavnik RS, neću lobirati predsjednika Bangladeša, već, hvala Bogu, predsjednika RS, koji je izabran'', naveo je Perović za ATV.

Rekao je da će živjeti pod sankcijama.

''Nećemo umrijeti, nećemo se objesiti, sad ću tek da se borim protiv Amerike. Ja sam nekad živio u Americi, radio u američkoj kompaniji. Oni izgleda guraju sve u provaliju, cijeli svijet. Ja niti sudjelujem u ratu, niti trgujem nečim'', kazao je Perović.

Dodao je da u Americi nema imovinu, niti je u toj državi bio u posljednjih deset godina.

''Nemam namjeru da idem niti ću ikada više da odem u životu'', poručio je Perović.

Kopirati
Drag cursor here to close