Hibridne aktivnosti

Dužnosnike u RS-u odlikovala ruska organizacija pod sankcijama EU

"Susret prijatelja u Ruskom domu bila je prilika da se izrazi zahvalnost svima onima koji svojim djelima podržavaju misao jedinstva srpskog i ruskog naroda".
Vijesti / Flash | 13. 11. 2023. u 12:21 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlikovanje ministara u Vladi Republike Srpske – Petra Đokića, Željka Stojčića te Srđana Perišića, savjetnika predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika, priznanjem ruske agencije koja je pod sankcijama Europske unije zbog podrške invaziji na Ukrajinu – prema dvojici stručnjaka predstavlja hibridne aktivnosti Kremlja u Bosni i Hercegovini.

Počasne znakove "Rossotrudničestva", ruske vladine agencije koja je od 2002. pod sankcijama Europske unije, Đokić, Stojčić i Perišić dobili su tijekom obilježavanja državnog praznika Rusije – Dana narodnog jedinstva u Beogradu.

Ovom događaju u Ruskom domu u glavnom gradu Srbije sudjelovali su predstavnici državnih struktura, prosvjetnih, znanstvenih i kulturnih ustanova, ali i brojni drugi članovi javnog života u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Međusobno dodjeljuju nagrade

"Susret prijatelja u Ruskom domu bila je prilika da se izrazi zahvalnost svima onima koji svojim djelima podržavaju misao jedinstva srpskog i ruskog naroda", navedeno je u Facebook objavi Ruskog doma, koju je podijelilo i Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH.

Ovo nije prvi primjer da su dužnosnici RS-a povezani s predstavnicima Rusije i da međusobno dodjeljuju nagrade, pojašnjava koordinator Inicijative za monitoring EU integracija Edo Kanlić, podsjećajući da je Milorad Dodik ranije ove godine odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina najvišim ordenom Republike Srpske.

"Znamo da je bilo posjeta Rusiji od početka agresije na Ukrajinu, tako da vidimo da je tih odnosa svakako bilo i da su oni korišteni u političke svrhe. Pogotovo je to bio primjer prošle godine pred izbore u BiH, ali ne vidimo adekvatnu reakciju same EU", kaže Kanlić za Detektor.

On smatra da ovakve poteze dužnosnika iz Republike Srpske na neki način osnažuje izostanak konkretnih akcija i sankcija iz zemalja EU, iako se u izvještajima Unije često napominje odstupanje institucija i dužnosnika iz ovog entiteta od politika BiH i EU.

Separatistički potezi vlasti

Zbog trenutne geopolitičke situacije, dodaje Kanlić, teško je očekivati cjelovite sankcije EU, ali nada se da bi moglo doći do pojedinačnih sankcija, kao što je to učinila Njemačka obustavivši financiranje projekata u ovom bh. entitetu, zbog separatističkih poteza i odluka vlasti. Posebno bi to, dodaje, bilo važno zbog trenutnog statusa BiH na europskom putu.

"Vidjeli smo i po ovom izvještaju nam je ostavljen još neki period za ispunjenje prioriteta, kako bi se počelo s pregovorima za pristupanje EU, a svakako da takvo djelovanje ne ide na ruku onima koji zagovaraju otvaranje pregovora sa BiH i samo daje argumente onima koji su skeptici po pitanju proširenja", kaže Kanlić.

Europska unija ranije je pozivala BiH da, kao zemlja kandidat za članstvo, uskladi svoju vanjsku politiku sa onom koju ima Unija, ali su političari iz Republike Srpske, posebno Dodik, bili kategorični da BiH neće uvoditi konkretne sankcije Rusiji, iako tvrde da su za pristupanje zemlje EU.

Podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu

Ruska Federalna agencija za pitanja neovisnih država, ruske državljane koji žive u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju "Rossotrudničestvo" od srpnja 2022. godine nalazi se pod sankcijama Europske unije, zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu i narušavanja stabilnosti, sigurnosti i teritorijalnog integriteta ove zemlje. U pojašnjenju sankcija navedeno je kako je ova organizacija odgovorna i za pružanje materijalne i finansijske podrške ruskoj vladi, koja je odgovorna za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine.

EU je ocijenila da je riječ o glavnoj državnoj agenciji koja provodi "meku silu" i hibridni uticaj Kremlja, uključujući i promoviranje takozvanog koncepta "Ruski mir", te da organiziraju međunarodne događaje s ciljem učvršćivanja šire javne percepcije okupiranih ukrajinskih teritorija kao ruskih.

"Dugi niz godina djeluje kao krovna organizacija za mrežu ruskih sunarodnjaka i utjecajnih aktera te financira razne projekte u području javne diplomacije i projekte, čime učvršćuje aktivnosti proruskih aktera i širi diskurs Kremlja, uključujući i povijesni revizionizam", stoji u pojašnjenju na listi sankcioniranih organizacija u Službenom listu EU.

Osim dužnosnika vlasti, priznanja su uručena i predstavnicima akademske zajednice iz Republike Srpske, dekanu banjalučkog Fakulteta za sigurnost Predragu Ćeraniću i profesoru banjalučkog univerziteta Olegu Soldatu. Detektor je ranije izvještavao o ruskom Fondu za javnu diplomaciju "Aleksandar Gorčakov", koji je osnovao bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i konferenciji za mlade koju je ovaj fond organizirao u prostorijama Univerziteta u Banja Luci.

Alati strateškog komuniciranja

Kenan Hodžić, viši asistent na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, smatra da je dodjela ruskih priznanja dužnosnicima iz BiH problematična jer predstavlja još jednu hibridnu aktivnost i novu razinu utjecaja Ruske Federacije na političku reprezentaciju u Republici Srpskoj. Dodaje da je to način kako se određeno društvo i odabrani dužnosnici nagrađuju i usmjeravaju ka aktivnijoj destabilizaciji političke situacije, te da takva podrška podrivačkim aktivnostima određenih grupa u BiH može predstavljati i ozbiljan sigurnosni problem.

"Nakon ruske invazije na Ukrajinu i pratećeg geopolitičkog zemljotresa, diplomacija Kremlja intenzivnije koristi alate strateškog komuniciranja i demonstrira predanost svojim ciljevima u BiH", smatra Hodžić.

U jednom od nedavnih istraživanja, Detektor je objavio detalje o ruskim diplomatima koje su europske države protjerale nakon početka invazije na Ukrajinu, a koji su sada akreditirani u ruskoj misiji u BiH. Neki od njih su već sudjelovali u javnim događajima na području BiH, a prema službenim i neslužbenim diplomatskim izvorima, objavama na društvenim mrežama i izvorima iz sigurnosnih agencija, BiH postaje sigurno utočište za diplomate nepoželjne u drugim zemljama gdje je manje ruskog utjecaja.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta nitko od dužnosnika vlasti u Republici Srpskoj, kojima su uručena priznanja, nije odgovorio na upite novinara Detektora.

Kopirati
Drag cursor here to close