Nestala osmorka

Reakcije na novonastalu šestorku: Neki su idealizirali rješenja

''Nas bez njih ima točno sedam, u drugom krugu nas ima dovoljno. Njihov izlazak u Domu naroda ne bi poremetio ništa, dok u Zastupničkom domu već bi'', rekao je Konaković.
Vijesti / Politika | 05. 01. 2023. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon današnjeg sastanka Osmorke sa vodstvom SNSD-a u Doboju, lideri NES-a i Stranke za BiH Nermin Ogrešević i Semir Efendić priopćili su da napuštaju koaliciju. Vrlo brzo reagira je i lider Naroda i pravde Elmedin Dino Konaković. Kaže - ako od trenutne situacije imaju bolju opciju, onda je moraju ponuditi, a ako je u pitanju populizam - doći će na naplatu, prenosi N1.

Tvrdi, neki unutar koalicije su očito idealizirali rješenja.

Što je bolji put?

Govorio je i o tome šta će njihov potez povlačenja sa svih razina vlasti značiti za Osmorku.

''Nas bez njih ima točno sedam, u drugom krugu nas ima dovoljno. Njihov izlazak u Domu naroda ne bi poremetio ništa, dok u Zastupničkom domu već bi. Pitam ih što je bolji put, povući se i ostaviti Dodika na čelu Vijeća ministra i SDA i DF na pozicijama na kojima su sad?'', upitao je.

Podsjetimo, zbog usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini RS kao i stavova Milorada Dodika, NES i Stranka za BiH su i ranije najavljivali da je moguće da napuste Osmorku. Danas su medijima neslužbeno napomenuli i da im je smetao izostanak Demokratske fronte. Konaković podcrtava da je to bila isključivo odluka stranke koju predvodi Željko Komšić, kao i da se sa NES-om i SBIH-om razgovaralo otvoreno o svemu.

''Nismo očekivali da kolege sa kojima sjedite povuku tako nekorektan potez. Ne postoji na političkoj sceni netko tko je ostao a da je tako nekorektnim potezima riješavao pitanja. Čini mi se da su podlegli pritiscima'', rekao je.

Dodaje da će svoje poteze morati pojasniti glasačima.

Semir Efendić, predsjednik SBiH u intervjuu za BHRT naglasio je kako su oni još prije dva dana dali jednu najavu gdje smatraju da u ovakvom ambijentu se ne može nastaviti implementacija sporazuma koji su potpisali sa ostalim strankama. Zamjerili su ostalim strankama Osmorke što nisu reagirali nakon što je donesen zakon o nepokretnoj imovini u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Komunikaciju sa gospodinom Dodikom i Čovićem u ime stranaka je vodio gospodin Nermin Nikšić i ostali predsjednici. Mi nismo u velikoj mjeri nismo bili uključeni, ali dali smo neku mjeru povjerenja. Ono što nas je najviše iznenadilo da nakon donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske o nepokretnoj imovini, za koji je Ustavni sud BiH ranije ustanovio da je u nadležnosti države, da nije bilo nikakve reakcije od strane Osmorke. Mi smo sačekali nekoliko dana, konsultirali se i vidjeli da ustvari nitko ni ne namjerava reagirati. Stav je bio da to zaista nije bio ambijent u kojem smo potpisali sporazum."

Raspored u Vijeću ministara

Efendić je kazao da je jučer na stanku Osmorke predložili postavljanje pitanja prije nastavka implementacije sporazuma.

"Predložili smo zaustavljanje pregovora, da se riješi to pitanje i da se ovaj zakon povuče. Ostale kolege iz drugih stranaka Osmorke su smatrali da treba i dalje nastaviti razgovore, i da je to pitanje koje treba biti na pravnom terenu. Mi poštujemo to, ali došli smo danas da se otvoreno razgovara i sa gospodinom Dodikom. Pitali smo da li postoji spremnost da se povuče taj zakon, rečeno nam je da nema takva mogućnost i volje. I rekli smo da se može bez nas nastaviti. Dakle NES i Stranka za BiH neće biti dio VM biH niti u parlamentu BiH."

Osim pitanja imovine predsjednik Stranke za BiH govorio je i o rasporedu ministara u Vijeću ministara BiH.

"Mi smo smatrali da dogovor koji je napravljen o rasporedu ministarstava na neki način njje adekvatan jer Osmorka ima više od 50 posto svojih poredstavnika dok SNSD ima 13 i HDZ ima 8 i nije loigično da SNSD ima četiri ministra dok Osmorka ima tri, ali do tih pitanja još nije došlo. Pa se pričalo o Denisu Šuliću i povlačenju njegove kandidature."

Efendić je naglasio da ako želimo graditi dogovor onda se ne radi tako da se prvo potpiše sporazum pa za nekoliko dana uradi nešto čime se negira odluka Ustavnog suda BiH.

Što se tiče Osmorke na razini Federacije BiH i kantona kazao je da će sve zavisiti od partnera.

"Vidjet ćemo kako će oni regirati na to. kako god, mi smo spremni na svaku konsekvencu. Smtramao da su ovo važnija pitanja nego tko će biti na poziciji ili u oporbi."

Kopirati
Drag cursor here to close