Imovina

Dodik: Dogovor s Osmorkom nije ugrožen

Dodik kaže kako je pitanje imovine davno riješeno u Daytonskom mirovnom sporazumu koji je i potvrdio BiH kao zajednicu dva entiteta koji čine procentualno 45:51 posto teritorije.
Vijesti / Politika | 04. 01. 2023. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu Srni da su svi elementi neprikosnoveno na strani Republike Srpske kada je riječ o imovini, a to što političko Sarajevo politizira priču u vezi s tim je ''njihov problem''.

"Mi ne možemo prihvatiti, niti vjerovati Ustavnom sudu BiH koji donosi političke mjere. Taj sud nema nikakvo ustavno uporište da bi mogao odlučivati o imovini. Ustavni sud kaže da se to pitanje treba urediti na razini BiH, a to bi faktički značilo da imovinu koja bi pripala entitetima oni dobivaju ponovo, iznova od BiH. Međutim, to je pitanje davno riješeno u Daytonskom mirovnom sporazumu koji je i potvrdio BiH kao zajednicu dva entiteta koji čine procentualno 45:51 posto teritorije. Tih 49 posto je neprikosnoveno imovina koja pripada Republici Srpskoj i ne može da bude predmet razmatranja Ustavnog suda, niti donošenja bilo kakvog zakona na nivou BiH. To je definitivno završena priča", naglasio je Dodik dodavši kako međunarodna zajednica pokušava to pitanje aktualizirati na silu.

Dodao je kako su unutarnji odnosi u okviru Osmorke njihova stvar, te da se sada fabricirati neke stvari koje pokušavaju predstaviti kao glavne.

"Kakvi će odnosi biti među njima je njihova stvar, mi imamo dogovorene smjernice oko vlasti na razini BiH i mislim da one nisu ugrožene, a prigovori koje oni imaju u vezi s nepokretnom imovinom apsolutno ne stoje. Imovina nije ni predmet dogovora, niti smjernica i ne postoji nijedna riječ o tome, jer se nismo mogli ni dogovoriti oko toga, mada nismo ni pregovarali", rekao je Dodik za Srnu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close