Od OHR-a do susjeda

Oštre reakcije na Izetbegovićeve etikete

Šef Kluba zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo mišljenja je da je izjava lidera SDA još jedna glupost koja, kako kaže, podiže tenzije na političkom planu i ne doprinosi pomirenju u BiH.
Vijesti / Politika | 23. 01. 2021. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema loših naroda, već samo loših pojedinaca'', izjavili su iz OHR-a povodom izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da su Srbi loš narod.

"Kao što je visoki predstavnik više puta naglasio u kontekstu negiranja ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca, nema loših naroda, ima samo loših pojedinaca", rečeno je Srni iz OHR-a.

Reagirao je i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je rekao kako postoje ljudi kojima je prošlost jedina budućnost i koji bi izgubili na aktualnosti kada ne bi pričali na taj način.

Dačić je ukazao da ova izjava ne doprinosi stabilnosti regije.

"Najlakše je uzvratiti istom mjerom, ali mi smo u Srbiji razgovarali o političkim prioritetima i baš je predsjednik Vučić insistirao da ne odgovaramo na svakodnevne optužbe, jer Srbiji ne odgovara da dođe do političkog kaosa u regiji, već joj odgovara regionalna stabilnost", izjavio je Dačić za televiziju Pink.

"Meni je baš Bakir Izetbegović rekao da najveći problem nastaje kada dođu godišnjice i počnemo da se optužujemo tko se kome treba ispričati. Svatko misli da se onaj drugi treba ispričati njemu i tu nastaju sukobi", istaknuo je Dačić.

Šef Kluba zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo mišljenja je da je izjava lidera SDA još jedna glupost koja, kako kaže, podiže tenzije na političkom planu i ne doprinosi pomirenju u BiH.

Bundalo je rekao Srni da bi se političari poput Izetbegovića trebali baviti realnim stvarima koje će unaprijediti život i standard građana.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio je fašističkom Izetbegovićevu izjavu.

"Ukoliko je ova izjava taksativno točna, ona predstavlja čisti fašizam s obzirom da je fašistička ideologija targetirala narode, pa ih poslije uništavala i ubijala, praveći koncentracione logore, poput Jasenovca", rekao je Stevandić Srni.

Rekao je da su Srbi u BiH, što se tiče Izetbegovića, "završili", te da trebaju podvući crtu i početi lobirati i raditi za vlastite interese.

"Licemjerna šutnja predstavnika glavnih zemalja EU predstavlja nepatvorenu podršku takvim izjavama koje govore da nama sa Bakirovim projekcijama budućnosti nema", kaže Stevandić.

Profesor sociologije i defendologije na Univerzitetu u Banja Luci Duško Vejnović izjavio je da se političari u BiH moraju suzdržati od govora mržnje i opasnih izjava koje se odnose na kolektivitete i narode, ističući da se to, svakako, odnosi i na riječi lidera SDA.

"Netrpeljivost i govor mržnje u BiH treba prevladati, te na višu razinu podići političku kulturu, dijalog i toleranciju i etničko povjerenje na svim razinama", ocijenio je Vejnović.

Naveo je kako treba izbjegavati sve populizme i autoritarne stilove ponašanja kada je riječ o političkoj sceni u BiH, te njegovati suradnju različitih etničkih grupa - Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih.

Kopirati
Drag cursor here to close