''Ne mogu vjerovati''

Reakcije na Erdoganov predizborni skup u BiH: Ostat će velike posljedice

''Nemoguće je ignorirati činjenicu da je Turska prisutna i da ona iskazuje podršku Bošnjacima ovdje i svojim aspiracijama na ovom prostoru"
Vijesti / Politika | 25. 04. 2018. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska svjesna aspiracija Turske u BiH i podrške Bošnjacima, ali je neprihvatljivo da se "petljaju u ljubav srpskog naroda prema Srbiji i Rusiji".

Naglasio je da je činjenica da je Turska veoma moćna zemlja, da ima značajan upliv u regionalnim politikama i odnosima, piše Srna.

"Njihova navijačka pozicija, vezana isključivo za podršku Bošnjacima, koju vidimo na svakom koraku, nama ne godi, ali nemoguće je ignorirati činjenicu da je Turska prisutna i da ona iskazuje podršku Bošnjacima ovdje i svojim aspiracijama na ovom prostoru", rekao je Dodik novinarima u Foči, komentirajući najave da će predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan 20. svibnja održati predizborni skup u Sarajevu.

Naša stranka oštro je reagirala na još uvijek nepotvrđenu najavu dolaska Erdogana u Sarajevo.

"Sve se događa pred izbore u Turskoj, ali je najavljeni događaj nemoguće ne promatrati u perspektivi izbora u listopadu u BiH: Erdogan dolazi 20. svibnja, a Stranka demokratske akcije obznanit će 26. svibnja ime svog kandidata za člana Predsjedništva. Ne možemo vjerovati da rukovodstvo Stranke demokratske akcije ne sagledava katastrofalne političke posljedice održavanja najavljenog skupa, koji se ne može shvatiti drukčije nego kao provociranje Europske unije, i provociranje nekih političkih snaga u našoj zemlji. Njihov pristanak značit će samo jedno: da nemaju više načina da se izvuku iz stiska Erdogana, čak i kada se od njih iznuđuju potezi koji Bosni i Hercegovini nanose očitu štetu. Imamo li u vidu istu takvu ponižavajuću snishodljivost, u jednom dijelu zemlje, prema Putinu, jasno je da Bosna i Hercegovina, trudom svojih najodgovornijih političara, svjesno prihvaća status monete za potkusurivanje, u kojoj će se – kao u nekim zemljama Bliskog Istoka – velike sile sukobljavati indirektno, putem opunomoćenika. I tu ne treba velika mudrost da se shvati ko će na kraju stradati", kaže se u priopćenju Naše stranke.

Iz NS-a poručuju kako ih ovakva najava, nakon uznemirujućeg posjeta Valentine Matvijenko, čini jačim u uvjerenju da je jedini spas za BiH kraj vladavine etnopolitika koje BiH u međunarodnim odnosima vide kao poligon za odmjeravanje snaga velikih sila.

"Uvjereni smo također da to znaju i građani, i da će im u listopadu dati otkaz", poručuju iz Naše stranke.


Kopirati
Drag cursor here to close