Zabrane

Bildt: Hoćete li i mene poslati u zatvor ako održim predizborni skup u Beču?

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 07:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši premijer Švedske i član Europskog vijeća za vanjske poslove Carl Bildt, komentirajući skandalozan postupak nizozemskih vlasti prema turskim dužnosnicima, zapitao se bi li i on završio u zatvoru u slučaju da održi miting, naprimjer, u Beču.

"Ukoliko održim izborni miting za Šveđane u Beču, hoćete li me strpati u zatvor?", zapitao se Bildt.

Istaknuo je kako ne postoji nijedan pravi razlog kojim bi se obranile tvrdnje pojedinih dužnosnika Europske unije (EU) o zabrani održavanja predizbornih skupova u drugim zemljama.

Dodao je kako i sam sudjeluje u kampanjama u inozemstvu u povodu izbora u Švedskoj, napominjući kako je također svjedočio i predizbornim kampanjama koje političari drugih zemalja održavaju u Švedskoj.

Izjavio je kako će posezanje za zabranama njemačkih, nizozemskih i austrijskih vlasti izazvati ozbiljne probleme u pogledu sloboda, posebno u vezi sa slobodom izražavanja i okupljanja.

Podsjećamo, nizozemske vlasti su spriječile u subotu ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua i ministricu obitelji i socijalne politike Kayu da posjete diplomatska predstavništva Turske u Nizozemskoj i sastanu se s turskom zajednicom. U pratnji policije, ministrica Kaya je ispraćena u Njemačku, odakle se u nedjelju vratila u Tursku. Vlada Turske je nakon toga obustavila odnose s Nizozemskom na visokom nivou.

Kopirati
Drag cursor here to close