Reagirale Srbija i Hrvatska

Reakcije iz regije: Presuda Mladiću očekivana i primjerena

Iz Srbije i Hrvatske stigle su reakcije, koje govore da je presuda očekivana i primjerena
Vijesti / Politika | 22. 11. 2017. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u srijedu, nakon izricanja presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću u Den Haagu, da je presuda generalu Mladiću očekivana te da ishod suđenja u Srbiji nije iznenađenje, ali da on kao šef države ne može komentirati nepravomoćnu presudu.

''Svi smo znali da će to biti ishod, ne postoji nijedan čovjek odavde da to nije znao'', rekao je novinarima Vučić, komentirajući presudu kojom je ICTY Ratka Mladića danas nepravomoćno osudio na doživotni zatvor.

Sami se brinuti za svoje žrtve

''Za poštovanje svojih žrtava morat ćemo se sami pobrinuti'', rekao je Vučić i poručio kako "danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo, ni pred kim ne spuštajući glavu".

''Moj poziv građanima Srbije je da počnemo od danas gledati u budućnost - kako čuvati mir i stabilnost u regiji, kako da nam djeca žive bolje, kako ćemo otvarati više tvornica... I da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja, i svake druge vrste znoja, stvaramo bolju Srbiju za nas", rekao je Vučić.

Naglasio je kako je ''Srbija poštovala sve žrtve drugih naroda'', ali kaže kako ''nije siguran da je isti pijetet bio i prema srpskim žrtvama''.

Presuda nije iznenađenje

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u svom prvom komentaru presude kazala je kako nije iznenađena te je poručila da se treba okrenuti budućnosti. Presuda generalu Ratku Mladiću "nije iznenađenje za srpski narod", rekla je Brnabić.

"Trebamo gledati u budućnost... kako bismo konačno imali stabilnu državu", prenijeli su beogradski mediji izjavu predsjednice srbijanske vlade koja boravi u službenom posjetu Norveškoj. Ranije danas, prije izricanja presude Ratku Mladiću, kojeg je ICTY nepravomoćno osudio na doživotni zatvor, srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović rekla je da, kakva god presuda bila, srbijanska vlada ostaje pri ranijim zahtjevima Haškom tribunalu da Ratka Mladića pregledaju liječnici iz Srbije te da ''i dalje vrijede jamstva za njegovo puštanje na privremenu slobodu zbog liječenja''.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u srijedu da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću za zločine počinjene u BiH primjerena, te izrazio žaljenje zbog toga što dio optužnice Haaškoga nisu bili i zločini koje je taj ratni komandant Vojske Republike Srpske počinio u Hrvatskoj.

"S obzirom na najteža kaznena djela zločina protiv čovječnosti, koja su bila predmetom optužnice, smatramo da je, s obzirom na sve u čemu je sudjelovao Mladić i u čemu je taj udruženi zločinački pothvat poduzet u BiH i potvrđen genocid u Srebrenici, ova presuda primjerena, s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju", rekao je Plenković, prenosi Hina.

Nespominjanje vodstva

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu nepravomoćno je Mladića proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je kriv za zločine koji su "među najgnusnijima poznatima čovječanstvu".

U presudi nije prihvaćena teza tužiteljstva da su sudionici udruženog zločinačkog pothvata bili i visoki srbijanski dužnosnici, a Plenković je na pitanje novinara da prokomentira to što se ne spominje srbijansko vodstvo kazao: "Što se tiče nespominjanja vodstva koje se odnosi na Srbiju, to se očito u ovoj presudi u ovom trenutku, nažalost, nije dogodilo".

Izrazio je žaljenje i zbog toga što dio optužnice Haaškoga nisu bili i Mladićevi zločini u Hrvatskoj.

Novinari su ga pitali je li DORH trebao procesuirati Mladića za zločine u Hrvatskoj, na što je odgovorio kako je to pitanje za Državno odvjetništvo.

"To mora odgovarati DORH. Nažalost, predmet ove optužnice nisu bili zločini počinjeni na teritoriju Hrvatske", kazao je.

"Nama je zbog toga žao. Bilo bi dobro da je i to bio dio optužnice Haaškog tužiteljstva. Međutim, oni su očito zbog obimnosti predmeta, koliko mi se čini, nažalost, procijenili da to nije slučaj", rekao je Plenković.

Sabor - presuda očekivana

Saborski zastupnici i članovi Vlade komentirali su u srijedu prvostupanjsku presudu haškog suda o doživotnom zatvoru za ratnog zločinca Ratka Mladića, a i oporba i vladajući ocijenili su je očekivanom, izrazivši žaljenje što se Mladiću nije sudilo i za zločine u Hrvatskoj, pogotovo u Škabrnji.

"Presuda je očekivana i iskreno se nadam da će biti potvrđena u drugostupanjskom postupku", izjavio je HDZ-ov ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Saboru upitan za komentar haške presude generalu Ratku Mladiću kojega je Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu.

Djelomična satisfakcija žrtvama

Pedsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je izrazila nadu da će kazna doživotnog zatvora, na koju je nepravomoćno osuđen bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, biti barem djelomična satisfakcija obiteljima poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih, te izrazila žaljenje što Mladić nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj.

"Znam da ništa ne može vratiti izgubljene živote, tisuće ljudi koji su na tako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugdje u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge", rekla je hrvatska predsjednica u izjavi novinarima nakon svečane akademije u povodu 390 godina osnutka Prve riječke hrvatske gimnazije.

"Nadam se da će ova presuda doživotnog zatvora biti barem djelomično satisfakcija obiteljima svih koji su poginuli, ubijeni, mučeni i nestali u to vrijeme kad je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti", kazala je Grabar-Kitarović.

Slovenija pozdravlja presudu Mladiću

Današnja presuda Haškog suda zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, koji je za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH osuđen na doživotni zatvor, prilika je za prisjećanje na sve žrtve rata u BiH, ali i opomena svim ratnim zločincima širom svijeta, objavilo je u srijedu slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

 "Srebrenica mora ostati u našem sjećanju kao opomena međunarodnoj zajednici da se takva zvjerstva nikad više ne smiju dopustiti niti ponoviti", navelo je slovensko ministarstvo u izjavi za javnost povodom Mladićeve presude.

 "Osudivši Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih zločina u BiH haški sud je danas opet potvrdio da takvi zločini nemaju roka za zastaru. Istodobno, to je poruka ratnim zločincima u drugim dijelovima svijeta da će za svoje postupke odgovarati", navodi se u reakciji iz Ljubljane te izražava očekivanje o dosljednom izvršenju kazne, u skladu s međunarodnim pravom.

 "To je od izuzetne važnosti za preživjele, za rodbinu umrlih i za one koji se još uvijek smatraju nestalima", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

 Ministarstvo je navelo da su zaključivanje sudskih postupaka u Haagu, koji se odnose na zločine na području bivše Jugoslavije, te prihvaćanje istine o odgovornosti za rat i ratne zločine  "ključni uvjeti" za proces "pomirenja u regiji".

Kopirati
Drag cursor here to close