Posljedica uzurpiranog procesa

Reakcije iz DF-a: HDZ će sutra tražiti treći entitet, pa raspad BiH

Apetitima koji žele razvaliti Bosnu i Hercegovinu nema kraja, priopćili su iz DF-a
Vijesti / Politika | 14. 10. 2022. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Čovićeva nevladina udruga želi ukinuti iskazanu volju građana'', naslov je priopćenja kojim Demokratska fronta reagira na najave da će Hrvatski narodni sabor BiH zatražiti od Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) da ospori izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

''Ohrabreni posljednjim odlukama Christina Schmidta, a koje favoriziraju jednu političku stranku HDZ, sada idu korak dalje ka pokušaju derogiranja temeljnog prava građana da biraju i izaberu u skladu sa važećim Ustavom i Izbornim zakonom'', rekli su iz DF-a, navodeći da nitko nema pravo prekrajati ''slobodno iskazanu volju građana na izborima''.

''Zahtjev HDZ-a sasvim je očekivan i logičan nakon što im je od strane Visokog predstavnika isporučen Dom naroda. Sutra će tražiti teritorijalnu reorganizaciju (treći entitet), a nakon nje i raspad države Bosne i Hercegovine'', navode u priopćenju, smatrajući da sada apetitima koji nastoje razbiti Bosnu i Hercegovinu više nema kraja.

''Sve je ovo sada posljedica nevjerojatnog uzurpiranja izbornog procesa u toku izborne noći i prevare građana u ulozi glasača od strane Christiana Schmidta'', navode u priopćenju.

Podsjetimo, Josip Meržo, tajnik HNS-a ta RTV Herceg Bosne rekao je za medije kako će na idućoj sjednici HNS predložiti Christianu Schmidtu u BiH da na neki način ospori ili suspendira izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

"Dakle, jedna od crtica iz takozvane preambule njegove (Schmidtove) odluke je da se u sistemu poput onog koji je uspostavljen Općim okvirnim sporazumom za mir, osigura da konstitutivni narodi budu adekvatno zaštićeni i da ne budu izloženi diskriminaciji. S druge strane imamo i odredbu s liste vitalnog interesa u postupku zaštite prava konstitutivnih naroda. Vidimo da hrvatski narod nije bio u istoj poziciji prilikom odlučivanja o hrvatskom članu Predsjedništva, jer je ta pozicija uzurpirana od nekoga tko ne predstavlja hrvatski narod. To su sasvim dovoljni razlozi da gospodin Schmidt oglasi njegov izbor nevaljanim ili suspendira njegov izbor", kazao jeMerdžo za RTV HB. 

Kopirati
Drag cursor here to close