Predmet Ljubić

Razmišlja se o obraćanju Europskom sudu za ljudska prava

Merdžo najavljuje razgovor o toj temi sljedećih dana.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2022. u 17:34 Bljesak.info
RTV HB | Josip Merdžo o pregovorima, saboru HNS-a, izborima...

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Razmišljalo se o tome da se hrvatska strana, odnosno netko – npr. gospodin Ljubić, obrati Europskom sudu za ljudska prava sa žalbom da presuda Ustavnog suda BiH nije provedena'', rekao je ta Televiziju Herceg Bosne Josip Merdžo.

Rekao je kako se radi o ''apsolutno istom odnosu'' kao što se mostarska vijećnica Irma Baralija obratila Europskom sudu za ljudska prava zbog toga što nije bila implementirana odluka Ustavnog suda BiH o izborima za Mostar.

''Ovdje imamo pravno istu situaciju. Dakle obratiti se Europskom sudu jer nije provedena presuda Ustavnog suda BiH za Dom naroda”, rekao je Merdžo.

Upitan možemo li očekivati da će Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH, uistinu pokrenuti takvo što, Merdžo najavljuje razgovor o toj temi sljedećih dana.

“Nije isključeno da se to dogodi. Međutim, ako procesi u BiH krenu u smjeru gdje bi bilo izvjesno da će doći do implementacije odluke Ustavnog suda BiH, vjerojatno bi to bilo nepotrebno, Ali, govorim da je i ovo jedan od alata kojom bi se mogla pojačati aktivnost na realizaciji presude Ljubić”, rekao je Merdžo.

Naime, Ustavni sud BiH je po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim odredbe izbornog zakona o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, te naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od šest mjeseci izmjeni neustavne odredbe. Kako se to nije dogodilo, Ustavni sud je izbrisao sporne članke.

Kopirati
Drag cursor here to close