Vrlo važan zakon

Novi pokušaj: Zakon o Sudu pred Vijećem ministara

Vijesti / Politika | 19. 03. 2024. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi na sjednici trebalo razmatrati novi tekst Nacrta zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Nacrt tog zakona ministri su razmatrali i na sjednici prošlog tjedna, ali se nisu izjašnjavali o njemu.

Vrlo važan zakon

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je tada kazala novinarima da su trebali imati izjašnjenje o vrlo važnom zakonu koji se tiče, između ostalog, ispunjavanja kriterija za otvaranje pregovora BiH s EU, a to je zakon o Sudu BiH, ali da se na sjednici nisu izjasnili.

Ministar pravde BiH, Davor Bunoza, u intervjuu za portal Bljesak.info kaže kako je, bez obzira što još uvijek nije usvojen Zakon o sudu, napravljen veliki korak.

Bunoza kaže kako prijeporima oko sjedišta suda ''šaljemo jednu lošu poruku, da Banja Luka nije dovoljno Bosna i Hercegovina, a da Istočno Sarajevo nije dovoljno entitet Republika Srpska''.

"Prijedlog ovog Zakona je zapravo završen. Više od 12 godina radimo na ovom Zakonu. Nažalost, ne postoji konsenzus oko sjedišta drugostupanjskog, odnosno Apelacijskog odjeljenja Suda BiH. Ali držim bitnim napomenuti da ne postoji EU direktiva, ili međunarodni standard koji bi dao smjernice gdje treba biti sjedište drugostupanjskog suda. U Vijeću ministara BiH smo načelno suglasni da sjedište prvostupanjskog i drugostupanjskog suda ne budu u istom entitetu. Razgovaralo se o dva prijedloga za sjedište, Istočno Sarajevo ili Banja Luka, ali stavove nismo približili. Nažalost, zbog navedenog šaljemo jednu lošu poruku, da Banja Luka nije dovoljno Bosna i Hercegovina, a da Istočno Sarajevo nije dovoljno entitet Republika Srpska. Ipak, najgoru poruku šaljemo sucima, smatrajući da je za njihov rad presudno u kojem gradu će biti njihovo radno mjesto", kazao je Bunoza za Bljesak.info.

Plaće

Vijeće ministara BiH danas bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, kao i Nacrt zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama.

Pred ministrima bi se trebao naći i Nacrt zakona o zaštiti osobnih podataka.

Krišto je ranije kazala sa su nacrt tog zakona planirali staviti na dnevni red, ali se to nije desilo jer ga odbori pri Vijeću ministara BiH nisu razmatrali te nisu dobili potrebna mišljenja, prenose banjalučke Nezavsine novine.

"U svakom slučaju, ovaj vrlo važan zakon bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice 19. ožujka", navela je Krišto.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Prijedlog strategije i akcijskog plana provođenja Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH za razdoblje 2024 - 2029. godine.

Trebao bi biti razmatran i novi tekst Informacije o isteku mandata vršitelja dužnosti zastupnika/agenata Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava.

Na dnevnom redu bi se, između ostalog, trebala naći i Informacija o svim pokrenutim sporovima protiv Bosne i Hercegovine na sudovima u inozemstvu koji mogu imati dodatne financijske implikacije na Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close