Prijave

Ragužu stižu prijetnje zbog prijave Izetbegovića, Bajrovića i Suljagića

Raguž nam je potvrdio kako mu prijetnje neprestano stižu kao i da će o svemu obavijestiti nadležne službe.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2024. u 14:25 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke i zastupnik u federalnom Parlamentu, dobio je nekoliko prijetnji zbog toga što je prijavio Bakira Izetbegovića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića za govor mržnje.

Raguž je, kako nam je potvrdio, dobio nekoliko poruka u kojima mu se prijeti da će ''nadolijati'', da je ''smeće UZP-ovsko'', uz psovanje ustaške majke i prijetnje fizičkim nasiljem te da mu poruke još uvijek stižu.

Priprema Bošnjaka

Poručeno mu je kako ''svatko normalan zna da ovu trojica patriota nikad nitko ne može povezati s bilo čim što im namećete''.

Raguž nam je potvrdio kako mu prijetnje neprestano stižu kao i da će o svemu obavijestiti nadležne službe.

Čelnik SDA morao je u utorak doći u policiju kako bi dao iskaz zbog istrage koju je protiv njega otvorilo Tužiteljstvo BiH tereteći ga za širenje mržnje, a nakon toga je novinarima kazao kako mu se čini da se ponovo uvodi verbalni delikt i pri da se pri tom cilja na Bošnjake.

Izetbegović je pod istragom zbog jednog predizbornog istupa iz 2022., kada je govorio o mogućem ponovnom izbijanju sukoba u BiH i potrebi da se Bošnjaci za to pripreme.

Zbog toga je morao dati iskaz u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, a pojasnio je kako su ga istražitelji ispitivali o nekim citatima za koje kaže da su istrgnuti iz konteksta.

Izetbegović novinarima

''U mojoj izjavi (iz 2022.) nema baš ničega što bi se moglo dovesti u vezi s izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje'', kazao je Izetbegović novinarima.

Dan ranije iskaze u sjedištu SIPA-e morali su dati i Emir Suljagić, ravnatelj Memorijalnog centra Srebrenica, te Reuf Bajrović.

''Da vidite te izvatke i ono što ste stavlja na teret meni, Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se nevjerojatnim da se takve stvari inkriminiraju. Jedino je nevjerojatnije da se ne inkriminira negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Što se sve tolerira u BiH kada su u pitanju političari iz Republike Srpske, a uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz Federacije, posebice za političare Bošnjake'', kazao je Izetbegović novinarima.

Nakon saslušanja u SIPA-i, Bajrović je izjavio kako ''sve podsjeća na 80-te''.

''Dakle, uvodi se verbalni delikt. Klasična zloupotreba državnog aparata za progon neistomišljenika, ovo je apsolutna sramota", izjavio je Bajrović nakon saslušanja.

Suljagić je pak rekao kako je ''duboko je zabrinut zbog neopravdanog ispitivanja s kojim se jutros suočio od strane bosanske državne policije''.

Prebrojavanje

Izetbegović je na predizbornom skupu u Hadžićima 2022. uz ostalo govorio kako se ljudi u BiH imaju čime braniti dođe li ponovo do rata.

''Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znat", kazao je tada Izetbegović a njegov govor našao je na osude i opozicije ali i iu američkog Veleposlanstva u BiH koje je navelo ''kako su neprihvatljive prijetnje nasiljem''.

Reagirala je i Demokratska fronta, stranka Željka Komšić, poručivši da pozivi na saslušanje u prostorije SIPA-e, kao i optužbe koje im se stavljaju na teret, nemaju elemente krivičnog djela nego imaju elemente klasičnog političkog progona.

''Evidentnto je da aktualni politički progon ima za cilj gušenje slobode mišljenja i slobode govora, putem zloupotrebe institucija a sve kako bi se političke neistomišljenike ili ućutkalo ili zaplašilo nekredibilnim pravosudnim procesima i postupcima'', navodi DF.

Kopirati
Drag cursor here to close