Raguž

Zbog čega su prijavljeni Izetbegović, Bajrović i Suljagić

Izetbegović je 27. srpnja 2022. godine na stranačkom skupu SDA-a u Hadžićima izjavio kako ''...živimo s Hrvatima, ali, neće dobiti ovakve stvari''.
Vijesti / Politika | 24. 05. 2024. u 10:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Možda smo uspjeli pokrenuti nešto po pitanju političke odgovornosti, ali tek kada se budu stvari pokretale kada je u pitanju društvena odgovornost onih koji se bave medijima i informacijama, moći se govoriti o ozdravljenju našeg društva i temeljima kakve takve budućnosti'', objavio je na društvenim mrežama Slaven Raguž, čelnik HRS-a na osnovu čije će prijave na saslušanje u SIPA-i biti pozvani Bakir Izwetbegović Emir Suljagić i Reuf Bajrović.

Zna se danima

Raguž je objavio da je prijavu predao u srpnju 2022. godine ''zbog javnog raspirivanja međunacionalne netrpeljivosti i mržnje prema Hrvatima'' te da se za ovo ''zna danima''.

''Gle slučaja, informacija je koordinirano u medije puštena jučer (četvrtak, op.a.) u popodnevnim satima kada su sve oči javnosti bile uprte u Generalnu Skupštinu UN-a i, naravno, prošla je ispod radara. Zamislite da je situacija obrnuta, da neki hrvatski politički lider mora na saslušanje i davanje izjave zbog raspirivanja netrpeljivosti i mržnje prema drugome? Ne treba ići daleko, sjetite se samo medijske praćenosti kada je Dodik morao na saslušanje zbog svojih kaznenih prijava'', objavio je Raguž koji nam je potvrdio da je dva puta slao prijave Tužiteljstvu.

Raguž je objavio kako je ono što nedostaje u političkoj sferi koncept odgovornosti.

''Odgovornosti za djela, ali i riječi, jer često riječi udaraju jače. Kod nas tog koncepta odgovornosti nema, pa svatko može raditi/govoriti što ga je volja, bez obzira na posljedice. Tako smo mogli slušati o prebrojavaju oružja, lovaca i dronova u slučaju da se usvoje izmjene izbornog zakona koje će onemogućiti bilo kakva nametanja, o grobljima punim onih koji su bili protiv Bosne, govore o junačkim akcijama vojske koja 'nije počinila niti jedan zločin', iako postoji, primjerice samo za Konjic na stotine pravomoćno presuđenih godina za zločine, itd.'', naveo je Raguž.

Junačka vojska

U jednoj se prijavi navodi kako je 16. travnja 2022. godine, prilikom održanog iftara i druženja u organizaciji Općinskog odbora SDA u Hadžićima, Bakir Izetbegović izjavio je da je Armija Bosne i Hercegovine ''bila junačka vojska koja nije pravila zločine'', te da ''takav narod koji je užasne zločine pretrpio, a nije ih uzvratio, historija nije upamtila''.

U prijavi stoji da je Izetbegović ovakvim istupima negirao ''ikakve zločine počinjene od strane Armije BiH, čime je javno i direktno porekao, grubo umanjio odnosno pokušao opravdati navedene zločine, dovodeći u pitanje ono što je utvrđeno pravomoćnim presudama mjerodavnih sudova''.

Uz to, podsjeća se na dopunu Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u kojoj se napominje činjenica ''da pomirenja ne može biti bez priznanja zločina i odgovornosti, te da govor mržnje, veličanje ratnih zločinaca i revizionizam ili otvoreno negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim sudskim odlukama ugrožavaju vladavinu prava i predstavljaju izravnu prepreku miru, pomirenju i izgradnji povjerenja i na kraju ugrožavaju izglede za sigurnu, mirnu budućnost Bosne i Hercegovine''.

Raspirivanje mržnje

''Imajući u vidu navedeno, prijavljena osoba koja (u to vrijeme,op.a.) obnaša funkciju zamjenika Predsjedavajućeg Doma naroda BiH i koja kao takva svakako spada u red istaknutih pojedinaca javne vlasti u Bosni i Hercegovini, svojim izjavama čini apsolutno opravdanom zabrinutost Zakonodavca 'zbog toga što istaknuti pojedinci i javne vlasti u Bosni i Hercegovini i dalje poriču da su akti genocida, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini bili počinjeni tokom oružanog sukoba', a koje ponašanje 'stvara znatne poteškoće za civilnu provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir''', navedeno je u prijavi koju smo imali na uvid.

U drugoj prijavi, koja se, osim na Izetbegovića, odnosi na Reufa Bajrovića i Emira Suljagića, navode se istupi ovih osoba povodom najava intervencije Visokog predstavnika u Izborni Zakon BiH kojom bi se navodno ovaj Zakon izmijenio sukladno odluci Ustavnog suda u Predmetu Ljubić.

Navodi se kako su organizirani i prosvjedi 25. srpnja 2022. godine ispred zgrade OHR-a u Sarajevu te da su Suljagić, Bajrović i Izetbegović ''svojim medijskim istupima, javnim komentarima, govorima i objavama na društvenim mrežama javno raspirivali nacionalnu mržnju, razdor i netrpeljivost, tj. raspirivali su razdor između konstitutivnih naroda (Hrvata i Bošnjaka) i poticali na mržnju i netrpeljivost prema Hrvatima, izravno prijetili ratom ili huškali na rat ili poticali ratno raspoloženje''.

Drugi puta pametnije

Tako je Suljagić izjavio kako je jedan od izbora novi rat, a  Bajrović u kontekstu mogućnosti da OHR-a izmjeni Izborni zakon u korist hrvatskih zahtjeva rekao ''da bi bilo pametno imati na umu da je muslimanska većina jedna od najbolje naoružanih na svijetu''.

Izetbegović je 27. srpnja 2022. godine na stranačkom skupu SDA-a u Hadžićima izjavio kako ''...živimo s Hrvatima, ali, neće dobiti ovakve stvari''.

''Dobit će pravična rješenja, onoliko koliko im pripada. Kako do snage, kako do vojne snage i imamo li mi odgovor, za ne daj bože, najgore scenarije? Imamo, prebrojali smo se, koliko lovaca imamo i koliko mladih i instruktora na dronovima... Dalje neću, ali evo, samo da znate", rekao je tada Izetbegović.

Raguž je objavio kako je ''veća odgovornost konzumenata ovih riječi, koalicijskih partnera, vječnih boraca za prava Hrvata i profesionalnih busača u domoljubna pleća, koji desetljećima koordiniraju pravosuđem, a da nikada prstom nisu konkretno mrdnuli kako bi pozvali na odgovornost one koji nas drže u (lažnoj) prošlosti''.

''S toga je činjenica da je netko tko ne upravlja niti jednim procesom, iz samo jedne od 98 oporbene klupe, uspio natjerati pravosuđe da pozove trojac na saslušanje dokaz kako se itekako može u ovoj i ovakvoj državi stati djelima iza riječi. Naravno, teško je očekivati da će pravosuđe ići do kraja, no sama stvar da će Izetbegović i ekipa dobiti pozive na kućne adrese i da će se morati pojaviti u službenim prostorijama gdje će morati pojasniti svoje izrečene riječi, natjerat će ih da će drugi puta morati pametnije'', objavio je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close