Glavno vijeće

HNS daje podršku pregovorima i sprema konferenciju o demografiji

Glavno vijeće je osudilo svaki pokušaj opstrukcije pregovora o izmjenama Izbornog zakona…
Vijesti / Politika | 18. 01. 2022. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH izrazilo je punu podršku njihovom pregovaračkom timu u dosadašnjim aktivnostima i nastavku pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH koji, kako su rekli, treba biti u skladu s temeljnim načelom Ustava i jednakopravnosti sva tri naroda.

"Glavno vijeće HNS-a naglašava da treba doći do izmjena Izbornog zakona u skladu s temeljnim načelom Ustava, načelom konstitutivnosti i pune jednakopravnosti sva tri naroda u BiH", objavljeno je iz HNS-a nakon sjednice Glavnog vijeća tog tijela održane u ponedjeljak.

Glavno vijeće je osudilo svaki pokušaj opstrukcije pregovora o izmjenama Izbornog zakona i pokušaj zadržavanja statusa quo zbog rizika od nastavka i produbljivanja političke krize.

"Vijeće očekuje da se kroz ograničene promjene Ustava i Izbornog zakona implementiraju presuda Ustavnog suda BiH – U 23/14 i presuda Europskog suda za ljudska prava na način da se osigura legitimno političko predstavljanje sva tri naroda u institucijama Ustavom za to predviđenim, a da se svim građanima omogući kandidiranje za sve izborne funkcije", naveli su iz HNS-a.

Glavno vijeće je, nakon rasprave prihvatilo izviješće voditeljice Stručnog tima o tijeku izrade nacrta Nacionalne demografske strategije i revitalizacije te je priopćeno da se  u drugoj polovini veljače planira konferencija na kojoj će biti govora o demografskoj revitalizaciji s posebnim naglaskom na mlade.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close