Radončić

Nije 200 tisuća Bošnjaka poginulo za treći entitet

Radončić se osvrnuo na izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u da je u BiH treći entitet realna mogućnost
Vijesti / Politika | 19. 12. 2017. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za ideju BiH mi Bošnjaci smo dali 200 tisuća mrtvih. Mislim da svaka opcija trećeg entiteta, četvrtog bilo da je on hrvatski ili fildžan državica nije realan i to je za mene osobno i SBB potpuno neprihvatljiva priča'', rekao je čelnik SBB-a Fahrudin Radončić za televiziju N1.

Radončić se osvrnuo na izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u da je u BiH treći entitet realna mogućnost.

''Mi moramo relaksirati položaj Hrvata u BiH, da ih se ne majorizira i mislim da tu imamo sijaset odnosno ogroman broj drugih političkih mehanizama da to postignemo a ne pričom o nečemu što nije realno, a to je treći entitet'', naglasio je Radončić.

Kaže kako je ''u BiH je tragična varijanta da predstavnici dva naroda se dogovaraju bez predstavnika trećeg naroda''.

''U tom smislu, nije to samo odgovornost gospodina Dodika i gospodina Čovića, nego i bošnjačkih pojedinih lidera koji ne umiju da nađu demokratski kapacitet i da razgovaraju na tolerantan način s neistomišljenicima, da im ne popuštaju kao što ja ne popuštam na trećem entitetu. Mislim da u tom smislu ta priča nije dobra ako Bošnjaka nema u cijelom dogovoru i nije realna i ne može se provesti'', rekao je.

Kaže kako bošnjačka politika treba naučiti od Alije Izetbegovića da predstavnici Srba i Hrvata razgovaraju mimo Bošnjaka.

''Ovdje je politička mudrost da i gospodina Čovića i gospodina Dodika, u paketu, mi smo samouvjereni, dovedemo za isti sto i sve nezgodne, teške teme zajednički rješavamo'', rekao je.

Dodao je kako će SBB ''biti vjerojatno protiv'' prijedloga izbornog zakon Hrvatskog narodnog sabora u BiH i SDA.

''Ima i u jednom i drugim dobrih elemenata, ali sve što bude predlagala jedna stranka u ovakvoj političkoj situaciji, nezavisno da li je to SDA, HDZ ili SBB neće proći. Mora biti kompromis da bi se takav prijedlog našao na skupštini, odnosno Zastupničkom domu i Domu naroda na razini BiH, da bi to prošlo, i to je jedini način da napravimo uspješnu priču od ove katastrofe koja trenutno postoji'', rekao je, između ostalog, Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close