Yee: Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH

"Interes je da zemlje regije imaju što bolju tržišnu ekonomiju, sa šansama za sve građana regije, posebno za mlade", poručio je Yee.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2017. u 22:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju, koji je gostovao u emisiji N1 na 1.

Yee je u ekskluzivnom razgovoru za N1 odbacio navode pojedinih medija kako će postati novi američki veleposlanik u Makedoniji, te je dodao da je zadovoljan trenutnim poslom koji obavlja.

"Jako sam ponosan što sam zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a i zadovoljan sam ovim što radim. Drago mi je reći da ću još biti tu", istakao je Yee.

Govoreći o američkim interesima u regiji, Yee je naveo kako SAD želi pomoći zemljama regije da se približe svome cilju -  prosperitetnoj, demokratskoj, stabilnoj i sigurnijoj budućnosti...

"Interes je da zemlje regije imaju što bolju tržišnu ekonomiju, sa šansama za sve građana regije, posebno za mlade", poručio je Yee.

Koja je crvena linija koju lideri u BiH ne bi smjeli da pređu?

"Volio bih da razmišljamo o reformama i promjenama, teškim odlukama pred kojima se nalaze bh. političari kako bi se što više približili ciljevima za koje su se opredijelili. Što se tiče ograničenja za lidere - ta ograničenja postavlja Ustav zemlje i međunarodne norme", ocijenio je.

Na pitanje kako komentira izjave entitetskog predsjednika Milorada Dodika u vezi sa "mirnim odcjepljenjem RS-a", kao i izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će "patriote braniti BiH od svakog pokušaj secesije", Hoyt Brian Yee je ponovi stav SAD-a kako ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet.

"Naše čvrsto uvjerenje je da lideri BiH imaju obavezu poštivati Ustav BiH, kao i da poštuju međunarodne zakone i prava, te da donose odluke koje će unaprijediti interese ove zemlje, naročito u vezi integracija sa ostatkom Europe.

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet. Ne postoji, vjerujem, interes niti jednog lidera, niti jedne stranke, za nekakvim oblikom nasilja. Tako da je naša poruka liderima - SAD i europske zemlje žele pomoći ovoj zemlji na putu ka EU integracijama, a sve druge inicijative koje mogu odvući BiH od tih integracija - treba ih obeshrabriti", zaključio je Yee.

Kopirati
Drag cursor here to close