"Nemoj krasti izbore kako su do sada pobjeđivali"

Radončić Bećiroviću: Imaš preduvjet koji tvoj prethodnik nema - ti si dobar čovjek

Vijesti / Politika | 03. 07. 2022. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić

Na Konvenciji opozicijskih stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića (SDP) za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda obratio se predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić, piše "Avaz". 

"Mi smo danas u povijesnoj situaciji, da nakon 20 godina, a to je nakon Alijanse za promjene koju je neko uništio iz svoje sujete napravimo rezultat koji će od Bosne i Hercegovine učiniti zemlju mira, stabilnosti, snage i mudrosti. 

Nemoj biti predsjednik koji će...

Ja danas ovdje neću govoriti previše službeno, predsjednik Nikšić je rekao sve ono što se tiče patriotizma, snage, opredijeljenosti, borbe za našu Bosnu i Hercegovinu.

Reći ću Denisu, neće se naljutiti što sam na javnom mjestu na ti, kakav predsjednik treba da bude i kakav ne smije biti.

Mora biti predsjednik koji će u politiku vratiti riječ. Mora biti predsjednik koji će toj funkciji, časnoj funkciji, vratiti dostojanstvo. Nemoj biti predsjednik koji ćeš dijeliti svoj narod i njegov patriotizam na 'prvi red do kičme, pa na kičmu, pored kičme' i tako dalje.

Nemoj biti predsjednik koji će svađati svoje, pa ostale ljude. Nemoj biti predsjednik koji će montirati procese uspješnim ljudima ili onim koji su mu rivali. Nemoj biti predsjednik koji će lagati u Vijećnici. Mogu nabrajati ovako do sutra.

Nemoj svojim političkim suparnicima podmetati drogu, a onda tvoji najbliži suradnici budu uhvaćeni na SKY aplikaciji. Nemoj lagati nikoga, a naročito žrtve genocida. Nemoj obećavati da ćeš zaposliti 100 tisuća ljudi, a onda ih zaposliš svojom lošom politikom u Njemačkoj. Nemoj biti silnik i nemoj krasti izbore tako su do sada pobjeđivali. Nemoj biti fikus, budi suvereni predsjednik.

Buduća BiH 

Budi predsjednik strateških ideja, pomirenja, predsjednik koji se neće bojati i pitati i opoziciju, a i vlast u kući hoće li ići na međunarodne pregovore ili neće ići.

Ja sam ovdje siguran da smo se mi danas okupili, ne samo da damo podršku budućem predsjedniku, nego da damo podršku, što je puno bitnije, budućoj Bosni i Hercegovini, boljoj, uspješnijoj, moćnijoj.

Želim da od Sarajeva napravimo prijestolnicu, pravu. Da okupljamo djecu iz Republike Srpske i iz Hercegovine, da okupljamo Srbe, Bošnjake, Hrvate i ostale.

Želimo da imamo predsjednika koji će sve ovo uraditi, a ti to možeš, znaš zbog čega – uz sve obrazovanje, političko zvanje ovdje postoji preduvjet koji ti imaš, a tvoj prethodnik nema – ti si dobar čovjek", poručio je Radončić.

Nikšić: Ovaj put glasate za spas BiH

Foto: Avaz.ba / Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a u svom govoru na Konvenciji opozicijskih stranaka kazao je da Denis Bećirović pobjednički kandidat.

"Drugarice i drugovi, dame i gospodo, dragi prijatelji, dobrodošli na konvenciju pobjedničkog kandidata za člana Predsjedništvo BiH, budućeg člana Predsjedništva BiH, čovjeka koji mora drugi put pobijediti da bi dobio mandat u Predsjedništvu doktora Denisa Bećirovića. Okupili smo se oko zajedničkog kandidata, odlučni da mijenjamo sustav, da mijenjamo stanje, odlučni da za BiH svane novi dan.

Danas ujedinjeni za slobodnu BiH šaljemo jasnu poruku svim ljudima u BiH, zatim kriminalnoj grupi, te našim prijateljima iz međunarodne zajednice. Građanima želimo poručiti da će Bosna i Hercegovina opstati. Garant za to smo mi, predsjednici opozicionih stranaka koji smo potisnuli vlastite interese.

Naša iskrenost i odlučnost predočeni su u podršku budućem članu Predsjedništva Denisu Bećiroviću. Zašto? Zato što će on zaista biti član Predsjedništva u ime svih građana i građanki BiH. Zato što s njim nema kompromisa kada je u pitanju Ustav BiH

Zato želim poručiti svakom biraču. Ovaj put, u listopadu, glasaš kao da cijeli tvoj svijet ovisi od tebe. Ovaj put glasaš za spas svoje Bosne i Hercegovine. Dragi prijatelji u listopadu ćemo im jasno reći, kako im nikada nećemo oprostiti stotine tisuća naše djece koji su zbog njihove politike, kriminala i korupcije napustili našu zemlju, svoje roditelje, prijatelje.

Jako je bitno i pozivam sve naše članove i članice i da surađujemo i održavamo jedinstvo koje smo uspostavili kako bi mogli odgovoriti na sve izazove koji se nalaze i koji će se nalaziti pred nama. Ovo je možda posljednja prilika koju ćemo imati i mi i naša europska BiH.

Denis Bećirović će biti novi član Predsjedništva. Do pobjede", poručio je Nermin Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close