Parlamentarac

Radmanović najavljuje: Suradnje s Rusijom će biti više

Rekao je kako smatra da treba biti više utjecaja Rusije, ali je to sada malo teže zbog rata u Ukrajini koji Rusi imaju ''sa svojom subraćom koji govore istim jezikom''.
Vijesti / Politika | 04. 01. 2023. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Navodi o takozvanom malignom utjecaju Rusije na BiH predstavljaju floskulu bez ikakvog utemeljenja'', rekao je u intervjuu agenciji Srna zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.

Najavio je kako će ubuduće suradnje s Rusijom biti više.

"Da se osvrnemo na obavještajno-političku floskulu oko malignog ruskog utjecaja. To je floskula koju su izmislile neke parapolitičke ekipe jer ozbiljni političari nikad ne bi smislili takvu priču. Tvrdim i to se može dokazati da je najmanje od svih stranih utjecaja ovdje utjecaja Ruske Federacije. To je lako dokazati. Ovdje se ne može živjeti od veleposlanika Kvinte, specijalnog predstavnika EU i ostalih, a nitko to ne spominje. Kada se osnuje jedna ruska čitaonica digne se cijela galama svih medija, a engleskih, francuskih i svih ostalih ima da im se broj ne zna i nitko to ne spominje", napomenuo je Radmanović.

Nova atmosfera

Rekao je kako smatra da treba biti više utjecaja Rusije, ali je to sada malo teže zbog rata u Ukrajini koji Rusi imaju ''sa svojom subraćom koji govore istim jezikom''.

Radmanović je rekao da će ubuduće te suradnje biti više, između ostalog, ''zbog kulturološkog značaja Rusije u svijetu, a i Srbi su kao konstitutivni narod u BiH emotivno vezani za Ruse''.

Između ostalog, rekao je i kako od novog Vijeća ministara očekuje više zakonskih prijedloga i da se pitanja o kojima nema konsenzusa ostave po strani.

Kaže kako od Vijeća ministara očekuje mnogo aktivniju ulogu, ne samo zbog kandidatskog statusa, nego i zbog toga što treba "njegovati novu atmosferu" koja može dati rezultate.

Radmanović je rekao da je problem u vezi s pitanjem imovine u BiH nametnula međunarodna zajednica, ali da je jasan stav Republike Srpske - ne postoji imovina BiH.

Imovina i susjedi

"Prema mišljenju svih relevantnih stručnjaka i znanstvenika iz oblasti ustavnog prava Daytonski mirovni sporazum je to riješio i imovina je u entitetima. Pojavili su se drugi nazovistručnjaci i naučnici koje je podgrijavao dio međunarodne zajednice, koji su rekli da je to `državna imovina` i mi danas imamo problem", rekao je Radmanović.

Naveo je kako političko Sarajevo smatra da je sve državna imovina, te da je i zrak koji se diše državni.

"Mi u Republici Srpskoj zastupamo ustavno rješenje - da ne postoji imovina BiH jer to nije riješeno Aneksom četiri Daytonskog mirovnog sporazuma, dakle Ustavom. Tamo je jasno rečeno da sve što nije nabrojano da su nadležnosti BiH je u nadležnosti entiteta. Među nadležnostima BiH nema državne imovine", podsjetio je Radmanović.

Radmanović je konstatirao da su zbog jednostrane politike pojedinaca i stranaka u BiH odnosi sa Srbijom i Hrvatskom u dobroj mjeri narušeni, te da BiH mora što više surađivati sa Srbijom i sa Hrvatskom.

Kopirati
Drag cursor here to close