Put

Radi se na programu - S kim će Dodik sjesti u Rusiji?

Dodik je rekao kako će tijekom posjete Rusiji jedna od glavnih tema biti gradnja plinovoda koji bi dostavljao ruski plin preko Srbije u Srpsku.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2023. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako će početkom sljedećeg mjeseca posjetiti Rusiju, gdje će se, kako očekuje, sastati s rukovodstvom te zemlje.

"Početkom studenog odlazim u Rusiju u okviru naših redovnih susreta sa najvažnijim ljudima te zemlje. Razgovarat ćemo o aktualnim pitanjima u našim bilateralnim odnosima, koji se razvijaju i prijateljski su po prirodi, a zasnovani su na uzajamnom poštovanju", rekao je Dodik za RIA Novosti.

Dodik je rekao kako će tijekom posjete Rusiji jedna od glavnih tema biti gradnja plinovoda koji bi dostavljao ruski plin preko Srbije u Srpsku.

"Neprestano se govori o plinovodu i to pitanje ne postavlja Rusija, već bošnjački političari koji sa svojom proameričkom politikom godinama pokušavaju da otkažu taj projekt", naveo je Dodik za "RIA Novosti".

Rekao je kako treba pokušati iskoristiti alternativna rješenja koja kako bi prevladali tu prepreku i nastavili dalje.

Prema njegovim riječima, jedno od alternativnih rješenja je "određena modernizacija" postojećeg plinovoda između Srbije i Republike Srpske, čime bi se pojačala količina isporuke plina.

Odgovarajući na pitanje jesu li tijekom njegovog boravka u Rusiji planirani susreti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, Dodik je rekao da se još radi na programu sastanaka.

Posjetu Dodika Rusiji najavio je i ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov rekavši kako će ''u sljedećem razdoblju biti još jedan sastanak Putina i Dodika'' te dodao kako će biti potpisano ''još sporazuma na osnovu kojih će biti građeni odnosi Rusije i Republike Srpske''.

''U principu nije riječ o političkim odnosima, nego o ekonomskim, humanitarnim i ostalim koji su važni za Rusiju i Republiku Srpsku'', naveo je Kalabuhov.

Kopirati
Drag cursor here to close