Radna grupa

Rad na Izbornom zakonu: Traže se brojke izbornog povjerenstva

Vijesti / Politika | 23. 07. 2021. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH održali su danas 8. sjednicu na kojoj su razmatrali prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koji se odnose na poglavlje 8 – „Predsjedništvo Bosne i Hercegovine“ i poglavlje 9 -„Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine“.

Foto: Fena / 

Tijekom rasprave o izmjenama poglavlja 8 Izbornog zakona BiH posebna pažnja posvećena je članovima Izbornog zakona koji se odnose na način izbora člana Predsjedništva BiH, kako na teritoriji Federacije BiH, tako i na teritoriji Republike Srpske, odnosno odredbe koje se odnose na etničku pripadnost i prebivalište kandidata za člana Predsjedništva BiH.

U okviru rasprave o izmjenama poglavlja 9 Izbornog zakona BiH, članovi Interresorne radne grupe akcentirali su pitanje načina izbora izaslanika u Dom naroda PSBiH, te član Izbornog zakona koji se odnosi na Zastupnički dom PSBiH, a kojim se predviđa preispitivanje izbornih jedinica i broj mandata dodijeljenih svakoj izbornoj jedinici i proporcionalnost između broja mandata i broja birača upisanih u Središnji birački popis, od strane Parlamentarne skupštine BiH.

S tim u vezi, članovi Interresorne radne grupe zadužili su tajništva ovog radnog tijela da zatraži od Središnjeg izbornog povjerenstva Izvještaj o broju birača i mandata u PSBiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu Federacije BiH.

Pored rasprave o navedenim poglavljima Izbornog zakona BiH, članovi Interresorne radne grupe raspravljali su na današnjoj sjednici i o mogućim ograničenim izmjenama Ustava BiH.

O današnjim prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH članovi Interresorne radne grupe izjašnjavat će se, u skladu sa ranije utvrđenom metodologijom rada, nakon što razmotre radni materijal koji se odnosi na sva poglavlja Izbornog zakona BiH, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close