Donacija

Kutije koje spašavaju izbore

Ne može se zanemariti činjenica da trenutno stanje demokracije u BiH nije savršeno.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2018. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Općim izborima 7. listopada u Bosni i Hercegovini će prvi put biti korištene transparentne, odnosno prozirne glasačke kutije. Misija OSCE-a u BiH je, uz financijsku podršku vlada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britaije, Norveške, osigurala 10.000 transparentnih kutija kojima će biti pokriveno svih 5.500 biračkih mjesta u BiH, objavila je Anadolija.

Teške stare kutije

Tim povodom je u zgradi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH održana konferencija za novinare, te obavljena primopredaja kutija koje će biti korištene na izborima. Poručeno je kako je cilj ovog projekta pružanje podrške unapređenju izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

''Za preko 5.500 biračkih mjesta osigurano je 10.000 ovakvih kutija, uz njih su osigurani i posebni sigurnosni pečati, njih oko 60.000'', kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica SIP-a BiH.

Foto: Fena / Stara i nova glasačka kutija

''Transparente glasačke kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Kutije koje smo do sada koristili, ove kutije su dotrajale, teške su, ne osiguravaju transparentno glasovanje i vrlo su nepraktične za transport'', rekla je Hadžiabdić te zahvalila Misiji OSCE-a i vladama spomenutih država za podršku izbornom procesu u BiH.

Nesavršena demokracija u BiH

''BiH je danas napravila veliki iskorak i pridružila se zemljama koje koriste ovakve kutije i provode izbore na transparentan način'', rekla je Hadžiabdić.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini veleposlanik Bruce G. Berton je u obraćanju istaknuo kako je OSCE već od ranije vrlo blizak partner SIP-a. Rekao je da se ne može zanemariti činjenica da trenutno stanje demokracije u BiH nije savršeno.

''Veliki broj građana nema povjerenje u izborni proces. Efikasna demokracija znači da javnost mora imati povjerenje u izbore. Samo uz ponovno uspostavljanje tog povjerenja, moguće je imati izbore kao stvarni odraz volje građana i očuvati angažman građanskog društva'', naglasio je Berton.

Rekao je kako je SIP zatražio pomoć od OSCE-a u BiH u pripremi za predstojeće Opće izbore u cilju jačanja integriteta izbornog procesa, u skladu s preporukama Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Kutije ne rješavaju probleme

Berton je naglasio kako treba biti otvoren i kazati da ove aktivnosti ne mijenjaju radikalno izborni proces niti stanje demokracije u BiH. Kako je naglasio, one ne rješavaju pitanja Mostara, predmeta "Ljubić" ili odluka Europskog suda za ljudska prava.

''One daju značajan doprinos uspostavi povjerenja u integritet izbornog procesa i približavanju BiH ispunjavanju standarda'', naveo je Berton.

Veleposlanica SAD-a Maureen Cormack izrazila je zadovoljstvo jer je njezina zemlja imala priliku i mogućnost da pomogne BiH u unapređenju transparentnosti izbornog procesa.


''Ovo je važna godina, izborna godina, a izbori predstavljaju posebno obilježje demokracije. Ovo je godina u kojoj građani BiH trebaju donijeti važne odluke i glasovanjem iskazati svoju volju, a kao glasači trebaju vjerovati da će izborni proces odraziti njihovu istinsku volju'', poručila je Cormack.

Hadžiabdić i Berton potpisali su obnovljeni Memorandum o razumijevanju između OSCE-a i SIP-a, a nakon toga je obavljena i primopredaja transparentnih glasačkih kutija.

Naglašeno je da će sa 10.000 glasačkih kutija biti pokriveno svih 5.500 biračkih mjesta, a ostatak kutija će biti rezerva uskladištena u SIP-u.

Kopirati
Drag cursor here to close