Zastupnički dom

Proračun i televizija: Neće se razmatrati doprinosi i minimalna plaća

Ova 31. redovna sjednica u aktualnom mandatu prva je koja se od početka pandemije, u punom kadrovskom kapacitetu održava u sali u sjedištu Federalnog parlamenta u Sarajevu.
Vijesti / Politika | 28. 03. 2022. u 11:42

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela ja redovna, za danas i sutra sazvana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem je dnevnom redu, među ostalim temama, Prijedlog proračuna FBiH za 2022. godinu dok je prijedlog zakona o oporezivanju doprinosa.

Inače, proračun, koji je predložila Federalna vlada, iznosi skoro 5,6 milijardi KM.

Na dnevni red je izmjenom uvrštena Rezolucija o javnom interesu funkcioniranja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine - BHRT, koju su predložili zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo i zastupnik SDP-a Irfan Čengić.

Video: 31. REDOVNA/REDOVITA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG/ZASTUPNIČKOG DOMA PARLAMENTA FEDERACIJE BIH

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice odlučeno je da predloženi zakoni o doprinosima te o porezu na dohodak, skupa s budućim zakonom o minimalnoj plaći u FBiH, budu na dnevnom redu izvanredne sjednice koja će biti održana uskoro, prema najavi predsjedavajućeg Mirsada Zaimovića.

Za razliku od prva dva navedena akta, zakon o minimalnoj plati nije bio u najavi današnjeg dnevnog reda, ali su pojedini zastupnici osporili njihovo razmatranje bez trećeg, o minimalnoj plati, što je na koncu i uvaženo.

Ova 31. redovna sjednica u aktualnom mandatu prva je koja se od početka pandemije, u punom kadrovskom kapacitetu održava u sali u sjedištu Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Dosad su sjednice Doma održavane na način da su zastupnici bili odvojeni u više sala s online komunikacijom ili, pak, da su svi učesnici bili u jednom prostoru Hotela “Hills” na Ilidži, dovoljno velikom za neophodnu fizičku distancu među njima.

Kopirati
Drag cursor here to close