Zadnja dva radna dana

Proračun HNŽ-a uredno, na vrijeme i u zadnji čas

O proračunu bi trebala odlučivati Skupština HNŽ-a i to u preostala dva radna dana u kalendarskoj godini.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2022. u 18:08 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Nevenko Herceg, tehnički premijer Hercegovačko-neretvanske županije poručio kako je vlada, na čijem je čelu osam godina, "potvrdila odgovornost i racionalnost u upravljanju javnim finacijama", teško je reći da se i prema novcu građana odnose odgovorno. 

Odgovoran odnos prema našem novcu 

Vlada HNŽ-a danas je, kako je priopćeno, "nakon više čitanja na Vladi", "utvrdila i usvojila konačan tekst Prijedloga proračuna HNŽ.a za 2023. godinu u iznosu od
od 328.143.830,00 KM''.

O proračunu bi trebala odlučivati Skupština HNŽ-a i to u preostala dva radna dana u kalendarskoj godini.

Herceg je, kako je pripoćeno iz Vlade, "izrazio nadu da će se Skupština sastati do kraja tekućeg tjedna kako bi HNŽ zadržala uspostavljenu pozitivnu praksu usvajanja svih važnih financijskih dokumenata za predstojeću prije isteka tekuće kalendarske godine".

"Uredno i na vrijeme" 

''Ne dvojim kako će ovako oblikovani tekstovi ovih prijedloga uredno i na vrijeme proći skupštinsku proceduru jer smo zbilja uložili izniman napor kako bismo maksimalno uvažili postavljene zahtjeve resora i jedinica lokalne samouprave. Cijenim kako ima prostora izglasati na Skupštini ovaj Prijedlog do isteka kalendarske godine, kako bismo imali osigurane sve preduvjete za nesmetan rad i funkcioniranje svih segmenata naše zajednice već s prvim danom 2023. godine'', kazao je Herceg.

Kad će materijali? 

Osim toga, apsurdno je i da se prema Poslovniku o radu skupštinskih zastupnika, materijali moraju dostaviti sedam dana prije zasjedanja, a ovako nije poznato hoće li im uopće biti dostavljeni i kada.

Na koncu, vremena je bilo - ne samo za dostavu materijala zastupnicima, nego i uredno i transparetno prezentiranje Proračuna pred građanima ove županije, a ne gotovo pa in cognito.

Proračun nedostupan javnosti

Iako se činilo da su građani HNŽ-a kroz ovih osam godina "doživjeli sve i svašta", pa i ovo današnje presijecanje vrpca povodom postavljanja zavjesa u školu u Gajnicima što je učinio ministar Hadžović, donošenje i izglasavanje proračuna, u tajnosti i izvan svih zakonskih i logičkih rokova, sve je samo ne "uredno i na vrijeme".

Podsjetimo, dokument Proračuna HNŽ-a nije dostupan na mrežnim stranicama Vlade, odnosno, moguće je pronaći samo Proračun iz 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close