Po skraćenom...

Proračun BiH se neće razmatrati po hitnom postupku

Sjednici nazoči 14 izaslanika, po pet iz klubova bošnjačkog i srpskog naroda, te četiri izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda.
Vijesti / Politika | 21. 07. 2020. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine neće razmatrati Prijedlog proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godini po hitnom postupku. Ova točka će se razmatrati po skraćenom postupku.

Ova točka će se razmatrati po skraćenom postupku. Sjednici nazoči 14 izaslanika, po pet iz klubova bošnjačkog i srpskog naroda, te četiri izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda. Nedostaje izaslanik Dragan Čović koji je ranije objavio da je pozitivan na korona virus.

Izaslanik iz Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović je na početku sjednice predložio zaključak u vezi online održavanja sjednica.

Online sjednice

"Nitko u BiH sa sigurnošću ne može znati kako će se razvijati epidemiološka situacija. Naše kolege iz Zastupničkog doma su u svoj poslovnik uvrstile izmjene i dopune da se mogu održavati online sjednice. Ne postoji nijedan razlog da i mi to ne uradimo u Domu naroda. Moj prijedlog je da jednim zaključkom obavežemo stručne službe da nam pripreme te kratke izmjene Poslovnika Doma naroda i da ih izglasamo ili da opet pripremimo izmjene i dopune Poslovnika i da ih usvojimo na prvoj narednoj sjednici. Vjerujem da nam je svima jasno koliko ima objektivnih i opravdanih razloga da to uradimo", kazao je Bećirović.

Predsjedavajući ovog doma Nikola Špirić podržao je prijedlog da se omogući online zasjedanje Doma naroda i da se na narednoj sjednici usvoji izmijenjeni Poslovnik koji će omogućiti održavanje online sjednica.

"Računamo da nitko nema protiv i da je ovo preporuka koja ide prema nadležnim službama. Postoji mogućnost da se danas održi više sjednica, molim vas za strpljenje", kazao je Špirić.

Prošli tjedan...

Zastupnički dom državnog Parlamenta prošli je tjedan, po skraćenom postupku, usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predloženi proračun je usvojen uz jedan amandman koji su poslanici prethodno podržali, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojim je najviše pogođen Unsko-sanska županija.

Predsjedništvo BiH je 26. lipnja utvrdilo Priјеdlоg zakona o Proračunu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, s izmjenama u tekstu Zakona o Proračunu u dijelu koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 milijuna KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close