Stranci odustali

Propali pregovori o Izbornom zakonu: Palmer i Eichhorst otkazali dolazak

Palmer i Eichhorst do sada su poticali političke stranke u BiH da same dogovore rješenja, a isticali su kako ni SAD niti EU ne nude nikakve konkretne prijedloge.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2021. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni posrednici u pregovorima i izmjenama izbornog zakona BiH Matthew Palmer i Angelina Eichhorst otkazali su dolazak u Sarajevo koji je ranije najavljen za ovaj tjedan pa neće biti ni očekivanog nastavka razgovora o načinu rješavanja ovog problema koji opterećuje hrvatsko-bošnjačke odnose.

Vijest o tome da američki posrednik Palmer i ravnateljica pri Europskoj službi za vanjske poslova Eichhorst otkazuju nastavak posredničke misije objavio je u srijedu oporbeni zastupnik u parlamentu BiH Damir Arnaut.

Tu je informaciju na društvenim mrežama podijelio nakon što su iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) najavili kako se ta stranka povlači iz pregovora o izbornim reformama u kojma su do sada sudjelovali kao dio ujedinjenog oporbenog bloka.

O napuštanju pregovora razmišljali su i Našoj stranci čiji je Arnaut član, a potpredsjednica te stranke Sabina Čudić kazala je kako je odluka o tome postala bespredmetnom nakon što je postalo jasno da Palmer i Eichhorst za sada odustaju od posredničke misije.

Pojasnila je kako su svi u oporbi ionako razmatrali odustajanje od pregovora jer ne žele biti puka potpora Stranci demokratske akcije (SDA) koju optužuju da je pripravna na ustupke HDZ-u BiH neprihvatljive za oporbu.

Posebne prigovore imaju na mogući dogovor o uspostavi dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH, prenosi Hina.

Hrvatske stranke okupljene oko HDZ BiH inzistiraju na rješenjima koja će zajamčiti da će hrvatski član Predsjedništva BiH biti biran glasovima Hrvata u Federaciji BiH.

"Proces koji se fokusirao na udovoljavanje partikularnim stranačkim interesima, baziran na ideji da će opozicija statirati i služiti kao zaleđe gospodinu (Bakiru) Izetbegoviću, a bez mogućnosti utjecaja na sadržaj bio je osuđen na ovaj ishod", kazala je Čudić kako je citira portal Klix.

Palmer i Eichhorst do sada su poticali političke stranke u BiH da same dogovore rješenja, a isticali su kako ni SAD niti EU ne nude nikakve konkretne prijedloge.

Kao krajnji rok za dogovor o reformama izbornog procesa među strankama naznačili su siječanj naredne godine što bi ostavilo prostor da se u parlamentu BiH usvoje potrebna zakonska rješenja i promjene ustava prije 5. svibnja do kada bi se trebali raspisati opći izbori planirani za listopad naredne godine.

Kopirati
Drag cursor here to close