Podcast Vikend 03

Profesorica Gupta za Bljesak.info: BiH prirodno pripada NATO savezu

U podcast emisiji Vikend portala Bljesak.info gostovala je Dijana Gupta profesorica sa Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić i predsjednica Atlantskog vijeća u BiH.
Vijesti / Politika | 05. 03. 2022. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dijana Gupta profesorica sa Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić govoreći za podcast emisiju Vikend portala Bljesak.info naglasila je važnost što bržeg ulaska BiH u NATO, komentirajući ovaj proces u svijetlu trenutnog napada Rusije na Ukrajinu.

''Za jednu državu slabe ekonomije kao što je BiH, mi bez pomoći SAD-a i NATO-a, naprosto ne bi mogli da desegnemo jednu ovakvu razinu. Oni su nam puno pomogli u opremanju kako Oružanih snaga tako i Granične policije. Opremanjem njih od strane NATO-a mi tako jačamo našu državu'', rekla je profesorica Gupta.

Foto: Anadolija / Vježba EUFOR - Brzi odgovor 2021 u bazi Butmir kod Sarajeva 

Dodala je kako tek sada naši političari shvaćaju da je nama mjesto u NATO-savezu.

Objašnjavajući prednosti članstva u jednome ovakvom vojno savezu profesorica Gupta je rekla kako članstvom u NATO savezu postajemo kredibilni i kao država sigurni. Članstvo je ''poziv investitorima da ovdje ulažu''.

''NATO je najsavršeniji vojno-politički savez na svijetu koji u svakom trenutku u svako vrijeme može odgovoriti na bilo zadatak koji se pred njega postavi. Jedan pojedinac kao što je Putan koji ima izvrnute vrijednosti, kada je došao do faze da prijeti nuklearnom silom pokazao je svoju slabost. Jedini je NATO opremljen da može ovaj svijet da čuva i zbog toga je bitno da se NATO još više širi'', rekla je profesorica Gupta komentirajući rat koji je Putin pokrenuo napadom na Ukrajinu.

Govorila je i o sankcijama koje je EU uvela Rusiji i kakav značaj one imaju za Putina. Mišljenja je kako će Ukrajina dobiti ovaj rat, a predsjednika Ukrajine nazvala je karizmatičnim čovjekom, herojem našeg vremena koji je uspio ujediniti svijet.

U drugom dijelu emisije profesorica je pričala o obučenost i opremljenost OSBiH i misijama u kojima su naši vojnici sudjelovali. Odgovorila je i na pitanje što još BiH treba da uradi prije ulaska u NATO.

Rekla je kako sve reforme koje od nas NATO traži, predstavljaju samo boljitak za građane koji će njihovom provedbom kvalitetnije živjeti.

Govorili smo i o domaćim politikama koje usporavaju put BiH prema EU i NATO-u, a kao rješenje profesorica je rekla da političari treba da oproste jedni drugima.

''Moramo graditi jednu kompromisnu politiku, trebamo se odreći svoga ega za bolje stvari u društvu'', rekla je profesorica Gupta.

Bilo je još riječi o položaju Kosova, Srbije, Turske, njihovim odnosima, putu susjednih zemalja prema NATO-u i pomoći koje daju BiH u putu prema članstvu ...

Kopirati
Drag cursor here to close