Izvanredno

Procurili zaključci HNS-a: Bojkot izbora i preustroj države

Izaslanici HNS-a, a očekuje ih se oko 600 u Mostaru, izglasat će kako HNS potvrđuje da se nisu stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora 2022.
Vijesti / Politika | 18. 02. 2022. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je iz Hrvatskog narodnog sabora u BiH poručeno kako će nakon zasjedanja javnost tek znati što će se odlučiti na izvanrednom zasjedanju, procurili su detalji.

Iz sedam točaka, koje su se pojavile u medijima, može se zaključiti kako će hrvatski odgovor biti da uvjeta za izbore nema, da je Središnje izborno povjerenstvo nezakonito popunjeno i da će, ako ne bude dogovora, biti pokrenuta priča o preustroju zemlje.

Prva točka navodno kaže kako ''Hrvatski narodni sabor ocjenjuje kako je pregovarački tim HNS BiH u dosadašnjim pregovorima dosljedno provodio utvrđeni pregovarački okvir i Sporazum iz Mostara od 17. lipnja 2020. o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i ograničenim izmjenama Ustava BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno političkim razinama vlasti''.

Izaslanici HNS-a, a očekuje ih se oko 600 u Mostaru, izglasat će kako HNS potvrđuje da se nisu stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora 2022.

''Postojeći Izborni zakon nije usklađen s Ustavom BiH i antidaytonski je. Njegovim izmjenama treba omogućiti provođenje odluke Ustavnog suda BiH U-23/14 i svih presuda Europskog suda za ljudska prava'', izglasat će, ako je vjerovati pripremljenom dokumentu, Sabor.

Kao treća točka navodi se da je Hrvatski narodni sabor spreman nastaviti pregovore oko izmjena Izbornog zakona i ograničenih ustavnih izmjena, na tragu već usuglašenih izmjena Ustava BiH s Venecijanskom komisijom i predstavnicima međunarodne zajednice kako bi se stvorili preduvjeti za održavanje Općih izbora.

''Sve političke aktere koji blokiraju provođenje Sporazuma iz Mostara i time onemogućavaju hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno predstavljanje u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH, Hrvatski narodni sabor smatrat će uzurpatorima hrvatskih političkih prava te ugrozom nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH. Takvi politički subjekti i akteri nisu i neće biti politički partneri HNS-a BiH'', četvrta je točka dokumenta.

U petoj točki se navodi kako je Središnje izborno povjerenstvo uspostavljeno izvan zakona i predviđenih procedura te kao takvo nema ovlasti zakonodavca.

''Na pokušaj raspisivanja Općih izbora kao neustavan i antidaytonski čin bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona, Hrvatski narodni sabor će pozvati svoje članice da se suprotstave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima'', stoji u dokumentu.

Šesta točka navodi da će ''Hrvatski narodni sabor dosljedno poštivati postojeći ustavno-pravni poredak BiH koji su utvrdili Hrvati, Bošnjaci i Srbi kao tri ustavno jednakopravna konstitutivna naroda, sve do trenutka kada inicijative za Izvanredni sabor HNS 17. veljače 2022. godine izmjenu Ustava BiH i njenih zakona ne naruše takve odnose na štetu hrvatskog konstitutivnog naroda''.

Sedma točka se odnosi na poteze ako se s bošnjačkim strankama ne uspije postići dogovor o izbornom zakonu.

''Hrvatski narodni sabor obvezuje svoje članice da ukoliko ne budu mogli u cijelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, da pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda'', navedeno je.

Podsjećamo, čelnik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović rekao je kako će usvojeni dokument biti obvezujući za sve hrvatske dužnosnike i stranke koje sudjeluju u vlasti. Zasjedanje je zatvoreno za javnost a prije i poslije Sabora medijima će se obratiti Čović. 


Kopirati
Drag cursor here to close