Stranci zadovoljni

Izborni zakon: Dogovoreni optimizam i privremeno rješenje?

Prema navodima čelnika bh stranaka, razgovori bi trebali biti nastavljeni u četvrtak. Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ-a BiH rekla je kako ta stranka ostaje pri zahtjevima o legitimnom predstavljanju.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2018. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konsultacije o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine predstavnika Venecijanske komisije i bosanskohercegovačkih političkih stranaka održane su danas u Sarajevu, a jedino što je nakon ovog susreta jasno - jeste da će razgovori biti nastavljeni, objavio je N1.

Video: Iskazana opredijeljenost za pronalazak rješenja

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je novinarima nakon sastanka da danas nije ništa konkretno zaključeno, a da su stavovi stranaka takvi da će se potruditi da rješenja budu u skladu sa ustavom, europskim konvencijama i Odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Dodala je da bi i eventualna privremena rješenja morala biti u skladu s odlukom Ustavnog suda, bez obzira o kojem nivou vlasti se radi.

''Moramo se pozvati na odlluku Ustavnog suda koja jasno ukazuje na kršenje temeljnih ljudskih prava i ne smijemo dozvoliti da kroz naredne izmjene tako nešto još više bude osnaženo a mi ćemo se zalagati za funkcioniranje BiH kao pravne države, što danas nije slučaj'', istaknula je Krišto.

''Ukoliko se donese neko privremeno rješenje, opet mora biti legitiman izbor'', rekla je.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH rekao je da su argumenti koji su danas izneseni, poznati odranije.

''Dogovorili smo da budemo optimistični. Svatko od nas iznosi svoje argumente koje smo mogli ranije čuti'', rekao je.

Čelnik SDA-a Bakir Izetbegović govorio je o privremenom rješenju koje se odnosi na Parlament Federacije. Dodao je kako bi nastavak pregovora mogao biti u četvrtak.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ocijenio je da ''detaljiziranjem ne treba kvariti koncept''. ''Danas je bio seriozna i veliki korak naprijed, ne treba nekim detaljiziranjem kvariti koncept priče”, rekao je Radončić.

Vršitelj dužnosti zamjenika pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer kazao je da je danas bio dobar sastanak koji je bio u pravom duhu političkog približavanja rješenju, dodajući da se čini sve kako bi se omogućilo provođenje izbora u listopadu i implementacija izbornih rezultata te formiranje vlasti koju će BiH odvesti u budućnost.

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Europu, zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst ponovila je da je ovo dio proces konsultacija s fokusom na izbore u listopadu te je mišljenja da je sada pravi trenutak da se razmotre realne mogućnosti.

Prenijela je poruku iz Bruxellesa koji želi vidjeti BiH snažno na putu ka Europskoj uniji, ali i pronalazak rješenja. Ističe da je još mnogo posla i zadataka, no tvrdi da su danas vidjeli spremnost za pronalazak rješenja i jasnu svijest o preuzimanju odgovornosti za naredne korake.

Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack kazala je da su imali pozitivnu diskusiju u kojoj su svi iskazali suglasnost da je potrebno krenuti s konkretnijim rješenjima te da se urgentno radi u narednim tjednima i organiziraju sastanci da bi se iznašlo rješenje.

Specijalni predstavnik Europske unije i šef Izasalnstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark podvukao je da je ključno provođenje izbornih rezultata i rješenje presude Ustavnog suda u predmetu "Ljubić“, odnosno ključno je naći rješenje za izbor izaslanika u Dom naroda Federacije BiH.

''Na to se treba fokusirati i na to su se lideri počeli fokusirati, ali je dosta posla pred vama te ja važo nastaviti u narednim danima jer vremena ponestaje '', naglasio je.

Kopirati
Drag cursor here to close