Nisu usvojene sugestije

RS se ne želi boriti s BiH protiv žive

Iz entitetske vlade navode da prilikom izrade ovog dokumenta nisu uvažene primjedbe i sugestije nadležnih institucija iz RS-a.
Vijesti / Politika | 04. 10. 2018. u 12:54 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) u četvrtak nije prihvatila Izvještaj o preliminarnoj procjeni spremnosti Bosne i Hercegovine za pristupanje Minamatskoj konvenciji. 

Iz entitetske vlade navode da prilikom izrade ovog dokumenta nisu uvažene primjedbe i sugestije nadležnih institucija iz RS-a. 

''Vlada RS-a nije suglasna s prijedlogom da se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH imenuje za kontakt instituciju uime Bosne i Hercegovine (tzv. focal point) za implementaciju Minamatske konvencije, s obzirom da nisu tražili, niti dobili suglasnost Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, kako je sustavom koordinacije predviđeno, niti je suglasna sa osnivanjem nove organizacijske jedinice‐posebnog sektora za upravljanje kemikalijama, u okviru navedenog ministarstva'', priopćeno je nakon sjednice entitetske vlade. 

Cilj projekta ''Jačanje procesa donošenja odluke Bosne i Hercegovine u pravcu pristupanja Minamatskoj konvenciji i izgradnja kapaciteta za provođenje budućih odredbi'' je da se izvrši inicijalna procjena stanja žive i identificira djelatnosti u kojima se pojavljuju jedinjenja žive kao potencijalni izvori zagađenja životne sredine i negativnog uticaja na ljudsko zdravlje na cjelokupnoj teritoriji BiH, kao i pružanje pomoći u procesu pristupanja zemlje Minamatskoj konvenciji i uspostave potrebne institucionalne strukture za njeno provođenje. 

U tijeku realizacije projekta urađen je Izvještaj preliminarnoj procjeni spremnosti BiH za pristupanje Minamatskoj konvenciji o živi.

Inače, Minamatska konvencija o živi, usvojena je 2013. godine u Japanu, a predstavlja globalni sporazum čiji je cilj zaštita ljudskog zdravlja i okoliša od različitih utjecaja žive i proizvoda koji sadrže živu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji živa je svrstana u jednu od 10 kemikalija sa najštetnijim utjecajem po javno zdravlje, a u BiH zagađivanje živom još uvijek se ne rješava na odgovarajući način.

''Proizvodnja na lokalnoj razini ne postoji, ali BiH ne raspolaže sa informacijama o uvozu proizvoda i kemikalija koje sadrže živu ili njene spojeve, korištenju žive u različitim industrijskim procesima ili značajnim izvorima ispuštanja žive u okoliš'', navodi UNDP koji provodi taj projekt u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close