Uvijek iste nepravilnosti

Prijevremeni izbori u BiH: Glasovanje bez osobne, fotografiranje listića...

Koalicija ''Pod lupom'' koja danas promatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u devet općina/gradova izvještava javnost o tijeku izbornog dana do 21:00 h.
Vijesti / Politika | 17. 02. 2019. u 23:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborni dan na većini biračkih mjesta na Prijevremenim izborima u devet općina i gradova u BiH 2019. godine protekao je u skladu s Izbornim zakonom BiH, ali uz manji broj nepravilnosti i evidentirane proceduralne propuste u radu biračkih odbora. Ipak, zabrinjava što se pojedine nepravilnosti kontinuirano ponavljaju na svakim izborima u BiH a bilo kakva ozbiljna reakcija zakonodavca, istražnih organa ili izborne administracije na najvišem nivou izostaje.

Najveći broj nepravilnosti odnosi se na obiteljsko glasovanje (više osoba u kabini za glasovanje) koje je zabilježeno na 69 biračkih mjesta, od čega na tri biračka mjesta više od šest ovakvih slučajeva. Na 66 biračkih mjesta zabilježeno je do pet slučajeva da su birači/ce vraćeni s biračkog mjesta jer se ne nalaze na izvodu iz Središnjeg izbornog povjerenstva, a na jednom biračkom mjestu je vraćeno više od 25 birača/ica. Na 36 biračkih mjesta zabilježeno je da je jedna osoba pružala pomoć većem broju birača/ica da glasuju.

Na pet biračkih mjesta u Doboju biračima/cama dozvoljavano je da glasuju bez propisanih identifikacijskih dokumenata. Zabilježeno je i kršenje izborne šutnje promocijom kandidata na društvenim mrežama i objavljivanje fotografiranih glasačkih listića. Podsjećamo, fotografiranje glasačkih listića je zabranjeno.

Koalicija ''Pod lupom'' do 21 sat nije zaprimila dojave o incidentima na biračkim mjestima. Zaprimljena su četiri poziva građana/ki od kojih se dio odnosi na slučajeve u kojima su birači/ce pri dolasku na biračko mjesto uočili da na izvodu iz Središnjeg biračkog popisa već nalazi njihov potpis iako nisu prethodno glasovali. Svi pozivi građana/ki odnosili su se na potencijalne nepravilnosti u Gradu Doboju.

Većina biračkih mjesta na kojima su prisutni promatrači/ce Koalicije zatvorena su do 19:15 te u izoliranim slučajevima nakon 19:15. Zatvaranju biračkih mjesta nazočili su svi članovi biračkih odbora. Na 21 biračkom mjestu građanima/kama koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h nije omogućeno glasanje, a što bi moralo biti.

Kopirati
Drag cursor here to close