Džemal Bijedić

Prije 105 godina rođen je jedan od najutjecajnijih bivše države

Džemal Bijedić je, između ostalog, bio peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije. Imao je presudnu ulogu u afirmaciji bosanskohercegovačkih muslimana kao nacije.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2022. u 00:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znameniti jugoslavenski i bosanskohercegovački političar i društveno-politički radnik Džemal Bijedić rođen je na današnji dan prije 105 godina, 12. travnja 1917. u Mostaru.

Bijedić je, između ostalog, bio peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije. Imao je presudnu ulogu u afirmaciji bosanskohercegovačkih muslimana kao nacije. Smatra se jednim od najznačajnijih i najutjecajnijih ljudi bivše države 20. stoljeća.

Odrastao kao potomak ugledne trgovačke obitelji koja se doselila iz Gacka. Džemalu Bijediću je bilo tek nešto više od godinu dana kada mu umire otac, tako da svu brigu o obitelji preuzima majka Zarifa i obitelj strica Bećira.

Školovanje u Mostaru i Beogradu

Džemal Bijedić je u Mostaru završio osnovnu školu i gimnaziju, a kao gimnazijalac postao je pristalica omladinskog revolucionarnog pokreta i komunizma, o kome je prva saznanja dobio od svog razrednog starješine profesora Dušana Mučibabića.

Nakon završene gimnazije, 1937. godine upisao je Pravni fakultet u Beogradu. Kao simpatizer komunizma uključio se u revolucionarni studentski pokret koji je tih godina vrlo aktivno djelovao na Beogradskom sveučilištu.

Bio je i član Kulturno-prosvjetnog društva bosanskohercegovačkih studenata u Beogradu "Petar Kočić". Često je odlazio u Mostar, gdje je učestvovao u radu 'crvenih punktova'.

Listopada 1938. godine, bio je u Beogradu primljen u članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a prosinca 1939. učlanjuje se u Komunističku partiju Jugoslavije. Zajedno s njim, u partijskoj ćeliji Rudnika uglja u Mostaru, bili su Jusuf Čevro i Slavko Balać.

Kao istaknutom omladinskom revolucionaru, koji je svoja politička iskustva stekao tokom studija na Beogradskom sveučilištu, bila mu je povjerena dužnost tajnika najprije Mjesnog komiteta SKOJ-a za Mostar, a potom Oblasnog komiteta SKOJ-a za Hercegovinu.

Zbog svog političkog rada, bio je više puta uhićen i proganjan od policije.

Nakon okupacije prvo djelovao u ilegali

Nakon okupacije Mostara, kao član Komunističke partije, Džemal Bijedić je aktivno učestvovao u osnivanju Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP). Kako je od ranije bio poznat policiji, radio je u dubokoj ilegali, djelujući kao tajnik Oblasnog komiteta SKOJ-a za Hercegovinu i član Mjesnog komiteta KPJ za Mostar.

U kolovozu 1942. godine, nakon uhićenja i pogubljenja Slobodana Vukovića, sina revolucionara Gojka Vukovića i Jusufa Čevre, tajnika Mjesnog komiteta KPJ za Mostar, preuzeo je dužnost tajnika Mjesnog komiteta.

Sve do travnja 1942. godine djelovao je u okupiranom Mostaru, rukovodeći Pokretom otpora. Nakon prelaska na oslobođeni teritorij, odlukom Pokrajinskog komiteta bio je upućen u Sarajevo, gdje je primio dužnost sekretara Mjesnog komiteta.

U okupiranom Sarajevu, djelovao je pod ilegalnim imenima Crni i Dugonja, a često se kretao u uniformi domobranskog oficira, s lažnim ispravama.

Iz Sarajeva je morao izaći 1943., nakon što je otkriven njegov pravi identitet. Tijekom boravka u Gradačcu 1943. godine, upoznao je svoju buduću suprugu Raziju Ferhatbegović, s kojom se vjenčao nakon rata i dobio troje dece.

Iz rata je izašao s činom majora, a u travnju 1945. godine upućen je na rad u Odjel za zaštitu naroda (OZNA) za Bosnu i Hercegovinu. Nakon oslobođenja Jugoslavije, 1946. godine postao je generalni tajnik Vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine i pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Više o životu i političkoj karijeri Džemala Bijedića OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close